Az első négy hónapban csaknem 14 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában
Vissza

Az első négy hónapban csaknem 14 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában

Az idei első négy hónapban 13,9 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte az országos statisztikai intézet.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 14,5 százalék volt a vizsgált időszakban. Az első negyedévben 5,9 százalékkal csökkent a termelés az iparban.

A visszaesés annak tulajdonítható, hogy mindhárom fő iparágban csökkenést jegyeztek, főleg a feldolgozóiparban, ahol a termelés 15,9 százalékkal lassult, a bányaiparban 7,6 százalékos csökkenést jegyeztek, míg a villamos- és hőenergia, illetve gáz termelése és szolgáltatása 4,5 százalékkal mérséklődött.

Áprilisban az ipari termelés 38 százalékkal csökkent az előző év negyedik hónapjához mérten, de márciushoz képest is 36 százalékos visszaesést jegyeztek a koronavírus-járvány miatt.

Az első négy hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 10,4 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten. A statisztikai intézet szintén pénteken közölte, hogy az új ipari megrendelések 10,1 százalékkal csökkentek az első négy hónapban éves összevetésben.

Tavaly 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ