Az első áruló – február 21-től a romániai mozikban
Vissza

Az első áruló – február 21-től a romániai mozikban

Február 21-től vetítik a romániai mozikban a sokszoros díjnyertes olasz rendező, Marco Bellocchio Il traditore (Az első áruló) című, a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit felelevenítő olasz maffiatörténetét – derül ki a filmet forgalmazó Independenţa Film közleményéből.

A 2019-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában szereplő alkotás a 80-as évek Olaszországába, a szicíliai maffiafőnökök harcának kellős közepébe „röpíti” a nézőt. Tommaso Buscetta, a Cosa Nostra klán tagja Brazíliába menekül, miközben Olaszországban sorozatban zajlanak az egymás közötti leszámolások, Buscetta hozzátartozóit pedig sorra meggyilkolják. Időközben a brazil rendőrség letartóztatja Buscettát, és kiadatja, ő pedig úgy dönt: találkozót kér Giovanni Falcone vizsgálóbíróval.

„Tommaso Buscetta tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé. A szervezetben csalatkozott férfi bizonyítékokkal szolgált ahhoz, hogy a bűnszövetkezet kulcsembereit letartóztassák, megingatva egy sziklaszilárdnak hitt, az évtizedek során egyre kegyetlenebbé és pénzéhesebbé vált rendszert. Az »első áruló« annak ellenére ült a tanúk padjára, hogy pontosan tudta: ezzel saját maga, családja és barátai életét sodorja veszélybe. A maffia bosszúhadjáratában 33 rokonát végezte ki. Sokan a mai napig sem értik, hogy mi késztette arra a korábban kíméletlen bérgyilkosként hírhedtté vált Buscettát, hogy elsőként szembesítse a maffia vezetőit a tetteikkel” – olvasható a port.hu-n.

Az első áruló forgatóköny­vének születését hosszú és kiterjedt kutatómunka előzte meg. A jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján rekonstruálták a történéseket. A jelenetek egy részét a tényleges bírósági épületben vették fel, amelyet külön a „maxiper”-ként elhíresült eljáráshoz építettek.

A 2019-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában való szereplés mellett, Marco Bellocchio filmjét Olaszország nevezte a 2020-as Oscar-díjra, a legjobb nemzetközi film kategóriában.

A nyolcvanéves rendező alkotását nagyon kedvezően fogadta a közönség, a 2019-es cannes-i bemutatót tizenöt perces tapssal jutalmazták a nézők, a sajtó pedig dicsérte a Tommaso Buscettát alakító színész, Pierfrancesco Favino játékát. Olivier Assayas rendező véleménye szerint Az első áruló „Bellocchio fantasztikus teljesítménye, olyan alkotás, amely után azt érzed, hogy ezt megelőzően soha nem láttál maffiózókról szóló filmet”.

(Borítókép: Jelenet Az első áruló című filmből, balról a Giovanni Falcone vizsgálóbírót megszemélyesítő Fausto Russo Alesi, vele szemben a Tommaso Buscettát alakító Pierfrancesco Favino)

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Intenzív osztályon a brit kormányfő, a ...
Tíz újszülöttnél mutatták ki a ...
Idén már biztosan nem lesznek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ