Az egészségügyi rendszer áldozatairól emlékeztek meg a kormány épülete előtt
Vissza

Az egészségügyi rendszer áldozatairól emlékeztek meg a kormány épülete előtt

Az elavult, túlterhelt és rosszul szervezett egészségügyi rendszer áldozatainak emlékére szervezett néma tüntetést kedden a Sanitas egészségügyi szakszervezet Bukarestben, a kormány székháza előtt.

Az érdekvédelmi szervezet az utóbbi hetekben többször rendezett tiltakozó megmozdulást az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás miatt: "a kimerültség tüntetésein" a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelték a koronavírus-járványra hivatkozva.

A Sanitas most a tíz halálos áldozatot követelő karácsonkői (Piatra Neamţ) kórháztűz miatt megszakította bérkövetelő akciósorozatát, de térfoglalását nem mondta le, hanem az egészségügyi rendszer hiányosságainak áldozatairól rendezett megemlékezést.

Ne hagyjátok meghalni az egészségügyet!

A járványügyi intézkedések miatt a megmozduláson csak száz - fehér védőruhába öltözött, fekete léggömböket tartó - aktivista vett részt, Ne hagyjátok meghalni az egészségügyet! feliratú táblákat emelve a magasba. A szakszervezet közleményében arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a karácsonkői tragédia Románia bármelyik kórházában megismétlődhet a megfelelő orvosi felszerelések hiánya, a romos infrastruktúra és az egészségügyi személyzet túlterheltsége miatt.

A Sanitas szerint az örökös kapkodás, az állandó felszerelés- és szakemberhiány és a túlpolitizált menedzsment krónikus betegségeiben szenvedő egészségügyi rendszer is gyógyításra, átfogó ágazati reformra, átgondolt és végigvitt megújulásra szorul. A szakszervezet szerint kötelessége tiltakozni, mert hallgatása a döntéshozók "cinkosává" tenné az egészségügyi rendszer tönkretételében.

A karácsonkői megyei kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán szombaton tűz ütött ki, amelynek következtében tíz beteg életét vesztette, hat válságos állapotba került, a betegeit kimenekíteni próbáló ügyeletes orvos pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az első feltételezések szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

A tűzeset kapcsán a média arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi 30 évben Romániában nem épültek új állami kórházak, a régiek épületgépészeti hálózatai pedig sokhelyütt tűzveszélyesek, mert nem alakították át őket a korszerű orvosi berendezések igényeinek megfelelően.

(A borítókép illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...