Az Arcadia vonósnégyes és barátai
XXVIII. Mozart Fesztivál
XXVIII. Mozart Fesztivál
Vissza

Az Arcadia vonósnégyes és barátai

Az Arcadia vonósnégyes a megalakulásától számított tizenkét éven át sikert sikerre halmozott, megérdemelten. A XXVIII. Mozart Fesztivál keretében november 19-én megrendezett koncert különlegessége az volt, hogy a kamaraegyüttes kimondottan erre a koncertre három méltó zenésztárssal egészült ki.

A hétfői zeneakadémiai koncert J. Haydn G-dúr zongoraszonátájával  kezdődött, amelyet Ana Mirabela Dina román származású, ám évtizedek óta Európában koncertező és tevékenykedő művész adott elő. Dina, mint a fesztivál nyitó hangversenyének szólistája már a pénteki koncerten bebizonyította tehetségét. A Haydn-szonáta precíz és muzikális előadása pedig megerősítette azon elképzelésemet, hogy Dina zenekari mű szólistájaként és szólóhangszeresként is kiválóan teljesít.

Mozart C-dúr KV 157-es vonósnégyesének tolmácsolásakor az első hegedű szólamát a fiatal Trombitás  István hegedűművész tolmácsolta, aki egy nappal azelőtt vehette át az Intono vonósnégyes tagjaként a fesztivál keretében megrendezett előadóverseny első díját. Traian Boală, a vonósnégyes mélyhegedűse a mű előadása előtt kifejtette: az Arcadia vonósnégyest mindig is foglalkoztatta az, hogy lehetőséget nyújtson a fiatal hangszeres előadóknak a kibontakozáshoz.  – Trombitás István, a Gheorghe Dima Zeneakadémia IV. éves hallgatója és egyszersmind növendékem most bekapcsolódik az Arcadia vonósnégyes tevékenységébe. Kolozsvár után Bukarestben is fellép velünk, és az elkövetkező évben is tervezünk vele együtt játszani, koncertezni – ajánlotta a közönség figyelmébe Boală a fiatal hegedűművészt. Mozart C-dúr vonósnégyesében a négy hangszer egyforma fontossággal bírt. A második, Andante tételben a gyönyörű zenei frázisok dallamosságára figyelhettünk fel, míg a zárótétel energikus jellege és pregnáns rondótémája volt az, ami megfogta a közönség figyelmét. A muzikális, jó technikájú fiatal hegedűs teljes mértékben igazodott a kiváló vonósnégyes játékstílusához. Ha nem tudjuk, fel sem merült volna bennünk, hogy tanár és növendék együtt muzsikál.

A szünet után roppant ismert és kedvelt alkotás következett: Franz Schubert Pisztráng-ötös című művét az Arcadia vonósnégyes három tagja – Răsvan Dumitru hegedű, Traian Boală mélyhegedű és Török Zsolt gordonka – mellett Ana Mirabela Dina zongoraművész és Dimén Szabolcs nagybőgőművész szólaltatta meg. A mű erőssége a szép dallam mellett a zongora és a vonóshangszerek közötti elegáns párbeszéd. A téma általában a hegedűn szólalt meg. Az Arcadia vonósnégyes és vendégei most is „kitettek magukért”, mert ezt a gyönyörű  művet a lehető legmuzikálisabban, a zene iránti alázatról tanúbizonyságot téve tolmácsolták. Ők már tudják: a tehetség önmagában nem elég, ha a lélek nem rezonál a zeneszerző alkotói üzenetével. 

(Borítókép forrása: Facebook/Arcadia vonósnégyes)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Achilles-sarka
Két eltévedt csoportot mentettek ki a ...
„Szomorú látni azt az étvágyat, amivel ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ