Az a bizonyos ötös
Vissza

Az a bizonyos ötös

Kíváncsian nézelődtem tegnap a városban: tanévnyitó alkalmával látok-e olyan tanulót, aki megfogadta volna az országos diáktanács felhívását, és fekete karszalaggal jelenik meg a tanévnyitón? Fekete karszalagosokat ugyan nem láttam (attól még lehet, hogy volt, aki feltette), de láttam az iskola fele vidáman igyekvő gyerekeket. A kisebbeket szüleik, sőt nagyszüleik is elkísérték, a nagyobbak pedig társaikkal együtt álldogáltak az iskola előtt, majd bementek az épületbe.

Az országos diáktanács most azért elégedetlen, mivel a tanügyminisztériumi legújabb rendelet szerint líceumba nem, csak szakiskolába felvételizhetnek azok a nyolcadik osztályt végzett fiatalok, akik a nyári képességvizsgán nem fogják elérni  az ötös átlagot.

Mint már annyiszor, a közvélemény egy része most is felhördült, és jogsértést emlegetett. Elgondolkodtam: vajon tényleg jogsértő lenne ez a rendelet? Iskolaigazgatók, oktatási szakemberek évek óta hangoztatják, hogy az úgynevezett technológiai líceumokba ötös vizsgaátlaggal nem rendelkező gyerekek kerülnek be, akiknek többsége a négy év líceumi tanulmányok során sem képes felzárkózni, azaz sikeresen leérettségizni.  Akkor meg minek „kínozni” a fiatalt a líceumban? Mivel szakmára mindenkinek szüksége van a megélhetésre, sokkal jobb, ha három évig szakmát tanul, és utána elhelyezkedik, semmint, hogy négy év líceumi tanulás után ott álljon a fiatal megélhetési lehetőség, szakmaismeret nélkül.  Az sem állja meg a helyét, hogy az ily módon szakiskolában „landoló” fiatal nem tanulhat tovább, hiszen a hároméves szakoktatás elvégzése után egy-egy líceumi tizenegyedik osztályban folytathatja tanulmányait. 

A líceumba való bejutást már régóta szabályozni kellett volna. A probléma egyetlen megoldását az jelentené, ha minden fiatalnak a képessége szerinti oktatást biztosítjuk. Ha viszont a közvélemény nyomására mégsem lép életbe a rendelet, akkor nem a szakoktatás válik a közoktatás „pöcegödrévé”, ahogy a diáktanács gondolja, hanem továbbra is a  40-50-60 százalékos érettségi  sikerarány  marad az, amire ujjal mutogathatunk.

Valamit valamiért, szoktuk mondani. A fiatalok boldogulása érdekében, no meg az érettségi sikerarányának növelése érdekében fel kellene számolni a technológiai líceumokat, ahol jóval az országos átlag alatti, csupán 10-20-30 százalékos sikerarányt érnek el az érettségin.

Nem utolsó sorban azt se feledjük: bárki előtt ott áll a lehetőség arra, hogy ötösnél nagyobb átlagot érjen el azon a bizonyos vizsgán.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ