Aurescu: támogatjuk a háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását
Vissza

Aurescu: támogatjuk a háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását

Az Európai Unió (EU) külügyminisztereinek szombati stockholmi informális találkozóján tartott felszólalásában Bogdan Aurescu külügyminiszter hangsúlyozta, hogy szilárd jogalapot kell találni az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűncselekményeket büntető különleges bíróság mielőbbi felállításához – számolt be az Agerpres hírügynökség.

A külügyminisztérium közleménye szerint a tanácskozáson Dmitro Kuleba is részt vett. Az ukrán diplomácia vezetője ismertette a háború fejleményeit, országa további támogatását kérte a tagállamoktól, illetve beszélt Volodimir Zelenszkij elnök béketervének kilátásairól is.

Dmitro Kuleba üdvözölte Bogdan Aurescu javaslatát, hogy Kijevben tartsák meg a Külügyek Tanácsának egyik soron következő ülését, és meghívta az ukrán fővárosba a tagállamok külügyminisztereit.

A román diplomácia vezetője hangsúlyozta, nagyra értékeli Ukrajna ellenállását az orosz agresszorral szemben, és felszólította a tagállamokat: továbbra is támogassák Ukrajnát uniós szinten, de kétoldalúan is, mindaddig, amíg szüksége van segítségre Oroszország legyőzéséhez. Aurescu beszámolt arról, hogy a háború kezdete óta Romániába több mint 4,2 millió menekült érkezett, és Bukarest a mezőgazdasági termékei tranzitjának biztosításával is támogatta Kijevet.

Aurescu hangsúlyozta, hogy Románia határozottan támogatja az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását. Közölte azt is, hogy Románia kiáll Ukrajna és a Moldovai Köztársaság európai integrációja mellett, valamint támogatja azt a döntést, hogy a két országgal megkezdődjenek idén az uniós csatlakozási tárgyalások – olvasható a külügy közleményében.

Németország határozottan kiáll Románia schengeni csatlakozása mellett

A kétoldalú együttműködés szorosabbra fűzésének lehetőségeiről, Románia schengeni csatlakozásáról és Oroszország Ukrajna elleni háborújának fejleményeiről tárgyalt Bogdan Aurescu német hivatali kollégájával az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének keretében Stockholmban. A külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia vezetője ismertette Annalena Baerbockkal Bukarest eddigi lépéseit a schengeni csatlakozás ügyében.

“A német külügyminiszter megerősítette, hogy Németország határozottan támogatja Románia mielőbbi csatlakozását, és többek között kijelentette, a belpolitikai viták a schengeni belső határok kezeléséről semmilyen módon nem befolyásolják Berlin álláspontját” – olvasható a közleményben.

A találkozón az EU szolidaritási folyosóinak jelenlegi helyzetéről és a fekete-tengeri gabonakezdeményezés kiterjesztéséről szóló tárgyalásokról is szó esett, és mindkét miniszter reményét fejezte ki, hogy ez utóbbi megvalósul.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Felelősséget vállalt a kormány a ...
Szili Katalin:a Sapientia mindig tudta, ...
Szüreti bál szilvalekvárfőzéssel ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ