Augusztus 6-án felállványozzák a Szent Mihály-templomot
Kémenes Lóránt-Zoltán veszi át a főesperesi tisztséget
Kémenes Lóránt-Zoltán veszi át a főesperesi tisztséget
Vissza

Augusztus 6-án felállványozzák a Szent Mihály-templomot

Augusztus 6-án felállványozzák a főtéri Szent Mihály-templomot, de a templom novemberig még biztosan látogatható és használható lesz – tudtuk meg a római katolikus nőszövetség székhelyén csütörtök délután megtartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Veres Stelian plébániai kormányzó, Guttmann Szabolcs építész, a restaurálásokat felvigyázó szakmérnök, Maksay Ádám építész, a tervkészítő iroda munkatársa, Puskás Attila, a kivitelező KÉSZ Románia cég képviselője, Görbe Beáta projektmenedzser és Szőcs Csaba plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesülettől vett részt. A felállványozás első momentumaként szentmisét tartanak. Az is kiderült: Jakubinyi György érsek már kibocsátotta azt a hivatalos iratot, amelyben Kémenes Lóránt-Zoltán plébánost nevezi ki a Szent Mihály Plébániára a tavaly elhunyt Kovács Sándor főesperes helyére, míg a jelenlegi plébániai kormányzó, Veres Stelian Kémenes helyetteseként dolgozik tovább.

– Az, hogy ma itt ülhetünk, és a Szent Mihály-templom restaurálásáról beszélhetünk, a tavaly elhunyt Kovács Sándor főesperes igyekezetének tudható be – köszöntötte az egybegyűlteket Gábor Csilla, a Keresztény Értelmiségi Kör jelenlegi elnöke. 

–  Hosszú volt az idáig vezető út.  2011-ben fogalmazódott meg, milyen jó lenne elkezdeni a restaurálási munkálatokat. 2013-ban született döntés arról, hogy uniós pénzből újítsuk fel a templomot, az erre vonatkozó pályázatot pedig 2016-ban fogadták el. Aztán átvettem a feladatot, kivitelezőt, építőtelep-vezetőt választottam. A pályáztató hatósággal 2016. október 4-én, Szent Ferenc napján írtuk alá a szerződést, és azóta minden határozat elrendelése és szerződéskötés ünnepnapon történt. Ez azt jelenti, hogy Isten támogatja ezt a munkálatot – foglalta össze az előzményeket Veres Stelian plébániai kormányzó.  

Guttmann Szabolcs, a művelődési minisztérium engedélyével rendelkező építész, láttamozza és felülvizsgálja a restaurálási terveket. Úgy vélekedett: a kivitelezésben érintett vezetőkkel jó csapat alakult ki, hetente-kéthetente egyeztetnek az ütemtervekről.  

– Az „útlevelünk” ehhez a munkához a Farkas utcai református templom restaurálása volt. A templom átadása után kértek fel, hogy hozzak létre tervezői csapatot, amely a kivitelezésig végigviszi a pályázatot – nyilatkozta Maksay Ádám építész, a terveket készítő cég képviselője.  

Görbe Beáta projektmenedzsernek a projekt optimális lebonyolítása lesz a feladata. 
Maksay Ádám elmondta: a templomról digitális felmérések és különböző tanulmányok készültek. Rámutatott: az utólag épített torony gondot fog okozni, mivel 25 centiméteres süllyedésről beszélhetünk, és a két évvel ezelőtt lehullott másfél négyzetméteres vakolat is azt jelzi, hogy tartószerkezeti gondokkal kell szembenéznie a kivitelezőnek.  Súlyos repedezettséggel is számolnak. A 18 méter magas fedélszerkezet pedig háromszor olyan nehéz feladat elé állította a tervezőket, mint a Farkas utcai református templom esetében. A toronyban új lépcső és födémszerkezet lesz, az egykori levéltárban kisebb kiállítóteret alakítanak ki, kicserélik a villanyhálózatot, a tűz- és rablásvédelmi rendszert stb. 

 – A kivitelező céget az vezérelte, hogy egy olyan jelképes épület, mint a Szent Mihály-templom, ne kerüljön avatatlan kezekbe. Maximális felelősségtudattal veszünk részt a projektben, tudjuk, hogy rengeteg kihívás vár ránk, és mindvégig a szakma iránti alázat vezérel majd minket – nyilatkozta Puskás Attila, a kivitelező KÉSZ Románia cég képviselője. 

  – A Szent Mihály-templom felújítására elnyert összeg nincs a plébánia bankszámláján. Csak a munkamenet közben utalják azt, és innen továbbítjuk a kivitelezőhöz. A megpályázott összegek adminisztrációja egyre bonyolultabb, és ha nem megfelelően végezzük, előfordulhat, hogy kevesebbet kapunk az eredetileg megítélt összegnél. A projektet jelenleg előtámogatásból finanszírozzuk. Jogunk van 10%-os előlegeket lehívni, és ha 3 hónapon belül elszámolunk ezzel, akkor további 10%-ra tarthatunk igényt, de csak akkor hagyják jóvá, ha betartjuk a szabályokat – fejtette ki Görbe Beáta.  

Mobilalkalmazással követhető lesz a munkálatok menete (Rohonyi D. Iván felvételei)

 

Megtudtuk: a templom felállványozása augusztus hatodikán kezdődik, de a kivitelező csakis a templomkertben működhet. Először a külső kőburkolat tisztításához szükséges állványokat szerelik fel. Puskás Attila elismerte: még nem lehet pontosan tudni, hogy mikortól zárják be a templomot, de a cég mindent megtesz azért, hogy ez az időszak minél rövidebb legyen. 

A beszélgetőpartnerek emlékeztettek: a papság és a világiak véleménye is megoszlik a templom bezárását illetően. Guttmann Szabolcs elképzelhetőnek tartja, hogy ha a felújítás a templom nyugati részénél kezdődik, akkor a déli kaput használva, a zöldövezeten keresztül még be lehet majd menni az épületbe. A nyugati kapu mögötti rész restaurálása pedig 2019-ben kezdődne. A templomi bútorzatot vélhetőleg november végén elszállítják egy műhelybe, hogy a munkálatok miatt ne romoljon az állaga. 

Puskás Attila kifejtette: az építkezési munkálatok alatt a templom építőtelepként működik majd, és a kivitelezőt komoly felelősség terheli bármilyen kellemetlenségért. Ezért a sajtó és a kolozsvári lakosság a kivitelezővel előzetesen leegyeztetett program alapján tájékozódhat a munkálatok menetéről. 

Maksay Ádám elmondta: az építőtelep munkálatainak beindulása után szándékukban áll a templom elé háromnyelvű pannót elhelyezni, amelyen ismertetik a felújítási elveket, sőt mobilapplikáció kifejlesztését is tervezik, amely 360 fokos virtuális bemutatóval ismerteti a munkálatok menetét.   

Makay Dorottya tartószerkezeti mérnök rámutatott: a legnagyobb kihívást a templom tornyának restaurálása jelenti, mert ott tervezik a legtöbb változtatást: az eddigi magas falépcsők helyett fémszerkezetű lépcsőt építenek, a torony múzeum részén pedig biztonságos körülményeket biztosítanak a kilátóig. 

A külső homlokzat színét is minimálisan változtatják: nem lesz csontfehér, de a színkülönbségeket közelítik egymáshoz, megtisztítják a lerakódásoktól. Nem raknak új tetőcserepeket. A templombelső padjai megtisztítva kerülnek vissza a helyükre, és a templomkert zöldövezetét is helyrehozzák. A templomtoronyban őrzött barokk oltárok is a helyükön maradnak, a kriptát továbbra sem lehet majd látogatni. A festett üvegablakok döntő többségét az elmúlt években szinte teljesen felújították, ezért ezekhez nem nyúlnak. A falképeket is megtisztítják, mert teljes felújításukra nincs lehetőség.  

Veres Stelian plébániai kormányzó kifejtette: a munkálatokhoz szükséges 2%-os önrészhez még várják az adományokat. Megjegyezte: a hívek szinte naponta érkeznek adományaikkal.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ