Átiratban magyarázkodik a kolozsvári reptér vezetősége
Vissza

Átiratban magyarázkodik a kolozsvári reptér vezetősége

A kolozsvári reptér vezetősége átiratban tájékoztatta Ludovic Orban kormányfőt arról múlt heti incidensről, ami közel kétezer, Németországba igyekvő idénymunkást összezsúfolódását eredményezte a légikikötő bejáratánál. Az átiratban kifejtik: április 8-án, azaz egy nappal korábban ülésezett a biztonsági tanács, amelyben helyet kaptak a reptér, a légitársaságok, a vállalatkezelők, a szállításügyi és határrendészeti hatóság, a SRI és a ROMATSA képviselői.

„Az ülésen tájékoztattak mindenkit arról, hogy április 9-én 12 charter-járat indul Németországba román idénymunkásokkal. A reptér igazgatója megkérdezte, hogy kell-e valamilyen intézkedést foganatosítania, ám a jelenlevők úgy ítélték meg, hogy erre nincs szükség. A határrendészet képviselője rámutatott arra, hogy elegendő számú karhatalmi erővel rendelkeznek a járatok biztonságos körülmények közötti indításához, és a légirendészettel együtt járőröző rendőrök ügyelik fel a rendet. Ugyancsak 8-án a reptér tájékoztatta a légi közlekedésben érintett, a közrendet fenntartó összes állami intézményt a charter-járatokról” – áll az átiratban.

A kolozsvári reptér átirata szerint április 9-ére 12 járat indulását tervezték be, amelyeket a román állam engedélyezett, és amelyek egymás után indultak volna este tíz óráig. De a reptéri parkolóba már reggel 7-9 óra között összegyűlt 1800 utas, köztük olyan is, akik csak április 10-én utaztak volna. A parkolót a Kolozs Megyei Tanács üzemelteti a GoTo parking cég által, amely köteles érvényt szerezni a katonai rendeleteknek.

Tudorel Lupoaie, a reptér operatív igazgatója állítólag kérte a szállításügyi rendőrséget, hogy oldják meg a buszok távolabbi leparkolását, de ezt megtagadták, arra hivatkozva, hogy az utasoknak biztosítani kell az illemhelyhez való hozzáférést.

„Emiatt nagyszámú utas gyűlt össze az indulási terminálnál. A kialakult helyzetért kizárólag a Go to parking céget és a légirendészetet terheli a felelősség, a reptérnek nincs semmilyen illetékessége a parkolóra vonatkozóan. A légirendészetnek ugyanakkor tudta, hogy hány személynek kell majd a parkolóban várakoznia, mert rendelkezett azok névjegyzékével, akiket a hangosbemondón szólítottak az induláshoz. A legtöbb utasnak jegye sem volt, azt sem tudták, hova utaznak. Csak annyit tudtak, hogy Németországba”- derül még ki a reptér átiratából.

A reptér vezetősége továbbra is ragaszkodik ahhoz az állításához, miszerint a légikikötőben biztosította a távolság betartásához szükséges körülményeket. Mi több, a magánparkolót adminisztráló cégtől is ezt kérte. „Már reggel hét órakor felkértük a GoTo parking céget, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a parkolóban, de azt válaszolták, hogy nincs elegendő személyzetük hozzá. Mivel a légirendészet és a GoTo parking cég nem szándékozott semmilyen intézkedést foganatosítani, értesítettük a megyei tanácsot és az összes megyei tanácsost a helyzetről, és kértük, hogy orvosolják a helyzetet” – mutat rá a reptér vezetőségének átirata.

Ennek tükrében a reptér vezetősége továbbra is fenntartja, hogy az illetékességének megfelelően intézkedett, és betartatta a katonai rendeletek személyek közötti távolságra vonatkozó előírásait.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lehet jelentkezni a kolozsvári ...
Drámaian csökkent a vendégéjszakák ...
Csomagjaink

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ