Átadták a Trés Court díjait
Vissza

Átadták a Trés Court díjait

Hétvégén zajlott Kolozsváron a Trés Court, a nagyon rövid filmek nemzetközi fesztiválja, amely során át is adták a román versenykategória díjait, illetve kihirdették a nemzetközi versenykategória nyertes filmjeit is. A rendezvény 28 ország 60 városában zajlott egyszerre, Romániában a hétvégén 17 helyszínen vetítették a rövidfilmeket.

Négy díjat adták át a román versenyfilmek kategóriájában. A megosztott Fődíjban Ardian Kyçyku A bridge című alkotása, illetve a Tudor Botezatu és Mihai Ripan rendezte Crooked című rövidfilm részesült, amelyek így bekerültek a fesztivál jövő évi kiadásának nemzetközi versenyprogramjába.

A Fődíjban részesülő filmeket szakmai zsűri választotta ki, amelynek elnöke Ionuţ Caras, a kolozsvári Román Színház színésze volt. A zsűri további tagjai: Cătălin Bogdan, újságíró, filmkritikus, Radu Toderici, újságíró, filmkritikus, Gheorghe Ciucă, az Orange képviselője, illetve Raluca Mateiu, a kolozsvári Francia Intézet Kultúráért és Kommunikációjárt felelős munkatársa, a romániai, szlovákiai, magyarországi Trés Court fesztivál koordinátora.

A Nemzetközi Frankofón Szervezet díját a Denise Lobonţ rendezte Femininity Shots című filmje kapta, a Casiopeea Egyesület díját Andra Roman Vivid red című alkotása nyerte el. A Casiopeea Egyesület, amely az egészséges életmód és a sport promoválását tűzte ki céljául, első alkalommal adott át díjat a fesztiválon.

A román versenykategória közönségdíját június 24-én adják át, a 17 romániai helyszínen leadott szavazatok összesítése alapján.

A hétvégén a nemzetközi versenykategória díjaira is fény derült. A fesztivál Fődíját a Max Blustin rendezte A magician című alkotás nyerte, a díjról a Nicolas Boukhrief rendező által elnökölt nemzetközi zsűri döntött. További tagok: Agnès Soral színművész, Karim Debbache webes újságíró, Valérie Leroy színművész, rendező, Yann Olejarz filmprogramozó, illetve Laura Terrazas és Thomas Imbert újságírók.

A zsűri különdíjában a Guillaume Blanchet The Hall című filmje részesült, az eredetiségért járó díjat pedig David Oeo Adaugă un contact című alkotása kapta, míg a legjobb animáció díját az Isart Digital francia iskolának tanulói vihették haza, Poilus című rövidfilmjükkel.

(Borítókép forrása: Festival Très Court Roumanie Facebook oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ