Online jelentették be a 2021-es Golden Globe-díjasokat
Vissza

Online jelentették be a 2021-es Golden Globe-díjasokat

Kihirdette romániai idő szerint hétfő hajnalban a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) az idei Golden Globe-díjasokat: a legjobb drámai film kategóriájának fődíját A nomádok földje (Nomadland) nyerte, amelynek rendezője, Chloé Zhao megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat is.

A 78. Golden Globe-díjátadót február 28-án a járványhelyzet miatt online rendezték meg. Újdonságnak számított, hogy a rendezvényt két helyszínen, Los Angelesben és New Yorkban tartották, a díjazottak pedig a világ minden tájáról kapcsolódtak be az adásba. A műsor házigazdájaként New Yorkból Tina Fey, Los Angelesből pedig Amy Poehler jelentkezett be.

A szavazatok alapján a legjobb színésznő – drámai film kategóriában – Andra Day lett, a The United States Vs. Billie Holiday című filmben nyújtott alakításáért, legjobb férfi színésznek pedig Chadwick Bosemant választották a Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Ma Rainey's Black Bottom) című filmbeli szerepéért.

A legjobb musical/vígjáték kategória fődíját a Borat utólagos mozifilm (Borat Subsequent Moviefilm) kapta, amelynek főszereplője, Sacha Baron Cohen elnyerte a komédia vagy musical filmek legjobb férfi színészének járó díjat. A legjobb színésznőjének járó elismerést Rosamund Pike-nak ítélték oda a Fontos vagy nekem (I Care A Lot) című filmben nyújtott alakításáért.

Legjobb női mellékszereplőként Jodie Foster (The Mauritanian), míg legjobb férfi mellékszereplőként Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) kapta az idei Golden Globe-díjat.

A legjobb forgatókönyv díjával gazdagodott Aaron Sorkin A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7) című filmért. Az animációs filmek közül a legjobbnak a Lelki ismeretek (Soul) című alkotást ítélték, amelyet legjobb eredeti filmzenéjéért is díjaztak, a legjobb idegen nyelvű film pedig az amerikai Minari című filmdráma lett.

A legjobb televíziós dráma-sorozat fődíját A korona (The Crown) nyerte, amelynek két szereplője, Emma Corrin és Josh O'Connor megkapta a legjobb színésznek és színésznőnek járó díjat is a drámai tévésorozatok kategóriájában. A legjobb televíziós musical/vígjáték-sorozat idén a Schitt's Creek című szituációs komédia lett.

A legjobb televíziós minisorozatnak választották A vezércsel (The Queen's Gambit) című produkciót, főszereplője, Anya Taylor-Joy megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a minisorozatok kategóriájában, a legjobb férfi főszereplő pedig Mark Ruffalo lett (Ez minden, amit tudok – I Know This Much Is True).

A Golden Globe-díjátadón a hétszeres Golden Globe-díjas és tizenötszörös jelölt Jane Fonda kapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat, Norman Lear úttörő tévés producer, forgatókönyvíró pedig átvehette a Carol Burnett-életműdíjat.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ