„Mi annyira kicsik vagyunk, hogy a koronavírus sem tud korlátozni minket”

Idén nyáron sem maradunk Méra Világzenei Csűrfesztivál nélkül

„Mi annyira kicsik vagyunk, hogy a koronavírus sem tud korlátozni minket”
Tudhatja az is, aki nem újságírói berkekben mozog, hogy a sajtótájékoztató a legtöbb esetben nem mondható izgalmas műfajnak, hiszen elsődleges célja általában az adott rendezvény legfontosabb információinak tényszerű közlése a médiaorgánumok képviselőivel. Néha azonban megtörténik, hogy a sajtóst muzsikával várják a szervezők: a Méra Világzenei Csűrfesztivál július elsejei sajtótájékoztatójának kezdetén az egykori Melody Hotelben Pál István Szalonna (hegedű), Karacs Gyula (brácsa) és Doór Róbert (nagybőgő) húzott kalotaszegi hajnalit, legényest és szaporát a jelenlévőknek. A hangulat megalapozását követően a fesztivál két főszervezője, Bethlendi András és Varga Zoltán László, valamint a Hagyományok Háza képviseletében Pál István Szalonna beszélt a négynapos fesztivál programjairól és a részvétel legfontosabb tudnivalóiról.

A zenés bevezetőt követően a Méra Világzenei Csűrfesztivál sajtótájékoztatóján Bethlendi András elmondta: a kezdetektől kisfesztiválként pozícionálták magukat, összesen ezer résztvevővel számolva, amit a járványhelyzet korlátozásai idén lehetővé tesznek. „A fesztivál abban a szerencsés és talán egyedi helyzetben van, hogy az egy éve bejelentett dátumon tudjuk megszervezni és az eredeti méreteknek megfelelően” – fogalmazott, így a fesztivál a 2020-as, szűkre szabott kiadás után idén nagyrészt a megszokott módon valósulhat meg július 29. és augusztus 1. között. Az eredeti koncepció jegyében az első, a harmadik és a negyedik nap koncertjei szólnak majd a világzene hangján, a második napot pedig a népzenének szentelik.

Zenés fesztiválhoz zenés sajtótájékoztató dukál. Fotó: Bethlendi Tamás

Bethlendi András elsőként a világzenei programokat ismertette: csütörtökön a közönség számára jól ismert, tradicionális oláhcigány zenét játszó magyarországi Parno Graszt zenekar lép fel, szombaton a tradicionális magyar népzenéből merítő Tárkány Művek, valamint a swing, jazz, blues és calypso ritmusokat játszó Laura Lackey's Rhythm Revue nevű zenekar ad koncertet, amelynek tagjai az Egyesült Államokból és Magyarországról érkeznek. A Fanfara Transilvania cigány rézfúvós banda tagjait rokoni szálak fűzik egymáshoz, a mérai színpadot pedig szombaton a román népzene és a balkáni ritmusok sajátos ötvözetével töltik be. Az idei zenei felhozatal műfajilag legtávolabb eső produkciója a Los Orangutanes nevű formáció, amely Magyarországról utazik Mérába, de több tagja is latin-amerikai származású, a színpadon pedig vasárnap a cumbia elnevezést viselő kolumbiai zenei műfajt képviselik.

Olyan további fellépők is várják a világzene szerelmeseit, mint a bukaresti Sorina Sîrghi și Taraful Jean Americanu nevű formáció, amely a két világháború közötti kávéházi hangulatot hozza el Mérába, a magyarországi Csángálló zenekar, akiknek muzsikájában a gyimesi és moldvai csángók világa a balkáni népzenével találkozik, az Ötödik Évszak, amelynek tagjai népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenével várják a közönséget, valamint a délszláv muzsikát játszó Babra együttes. 

A pénteki nap programját Varga Zoltán László ismertette, megjegyezve, hogy a fesztiválon minden évben igyekeznek kiemelt helyet biztosítani az autentikus Kárpát-medencei népzenének. A fesztivál egyik fő programpontja, a Fölszállott a páva gálaműsora is ezen a napon zajlik, amellyel kapcsolatban Varga Zoltán László elmesélte: Bethlendi Andrással mindketten vettek már részt a versenyen korábban, ezeken az alkalmakon pedig mindig Szalonna és Bandája biztosította nekik a talpalávalót. Pénteken továbbá a Rendek között, vonók mögött nevet viselő koncertre is várják az érdeklődőket, amelyen kolozsvári táncház-zenészek igyekeznek választ keresni a népzene jelenjének kérdéseire, valamint sor kerül a Kalotaszegi nagykoncertre is, amely Lakatos Róbert brácsaművész, zeneszerző koncepciója alapján a kalotaszegi népzene bemutatására vállalkozik. Az érdeklődőket továbbá minden este táncházakkal várja a kolozsvári Tokos, illetve a szamosújvári Ördöngös zenekar.

A sajtótájékoztató résztvevői: baloldalt Pál István Szalonna, középen Varga Zoltán László, jobbról Bethlendi András. Fotó: Bethlendi Tamás

A Hagyományok Háza képviseletében jelenlévő Pál István Szalonna elmondta: a mérai fesztivál különlegessége abban rejlik, hogy a hagyomány és a vidék kultúrájának megőrzése mellett nyitja meg a kapukat a világzene előtt. A korábbi évek tapasztalata alapján kiemelte: ez a fesztivál az éjszakába nyúló együtt zenélések által gyakorlatilag minden évben egyetlen, meghosszabbított nappá válik. A folytatásban a Hagyományok Háza képviselője a fesztivál pénteki napján zajló III. Kalotaszegi prímásverseny részleteit ismertette, amelyre július 15-ig várják a jelentkezőket.

Bethlendi András elmondása szerint a járvány elsősorban a fesztivál nemzetköziségén éreztette hatását, de így is erős kínálattal várják a zenekedvelőket. „Mi annyira kicsik vagyunk, hogy a koronavírus sem tud korlátozni minket” – tette hozzá. A koncertek mellett a szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmvetítésekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel és mesemondással pedig a kíváncsi felnőtteket.

Csűrfesztivál madártávlatból. Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

A sajtótájékoztatón elhangzott: a fesztivál helyszínéül szolgáló Szarka-telek újdonságokkal, többek között új mosdókkal várja a fesztiválozókat, akiknek a szervezők idén szálláslehetőséget ugyan nem biztosítanak, de rendszeres, éjszaka is közlekedő Kolozsvár – Méra buszjárattal igyekeznek megkönnyíteni a részvételt. A szálláslehetőségeket illetően néhány ötletet azért megemlítettek a szervezők: a buszjáratoknak köszönhetően Kolozsvárról is megoldható a fesztiválozás, idén is bárki választhatja a vadkempinget vagy a mérai udvarok biztonságot nyújtó sátrazási lehetőségét, de a tréfa kedvéért azt is felvetették, hogy ilyen hosszas ingerszegény időszak után akár az alvás nélkül átvirrasztott fesztiválozás is bevállalható.

A korlátozott számú bérletek és napijegyek értékesítése már elkezdődött a fesztivál weboldalán, a 2020-as kiadásra megvásárolt jegyek pedig idén is érvényesek. A részvétel a járványügyi előírásoknak megfelelően a maszkviselés mellett oltási igazoláshoz, negatív PCR-, vagy antigén teszthez kötött. További részletek a programról, a fellépőkről és a jegyvásárlásról a www.meraworldmusic.com weboldalon találhatók.