Asztalitenisz olimpiai selejtező: tokiói kvótát szerzett a magyar és a román női válogatott
Vissza

Asztalitenisz olimpiai selejtező: tokiói kvótát szerzett a magyar és a román női válogatott

A magyar női válogatott 3–1-re legyőzte csütörtökön a házigazda portugálokat az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén, Gondomarban, ezzel kvótát szerzett a nyári, tokiói játékokra. Románia női együttese 3–2-re legyűrte Indiát, ezzel neki is jár ötkarikás részvétel. A férfiaknál a románoknak ez nem sikerült.

Ez az első alkalom, hogy Magyarország csapatban is kvalifikálta magát az olimpiára.

A hetedik helyen kiemelt válogatott – Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállításban – szerdán 3–0-ra nyert a horvátok ellen, majd a kvótáról döntő csütörtöki csoportdöntőben szenzációs játékkal verte a 13-ként rangsorolt hazaiakat, akiknél csak honosított kínai játékosok szerepeltek.

A portugáliai tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben elődöntő-döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, és a nyolc csoportgyőztes szerez kvótát.

Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány szerdán azt ígérte a portugálokkal kapcsolatban, hogy „nekik megyünk”.

Hogy nem a levegőbe beszélt, azt a Budaörs összeszokott kettőse, Pergel Szandra és Fazekas Mária már az első, páros meccsen bizonyította. A magyarok végig remekül játszottak, mindössze egy szettet vesztettek Xue Luo és Jieni Shao ellen, az utolsó játszmában remek taktikával kényszerítették térdre az ellenfelet.

A világranglistán 64. Madarász Dórára várt a feladat, hogy az első egyes találkozón bravúrral megduplázza a magyarok előnyét, a tavalyi minszki Európa Játékok bajnoka, a 2016-os budapesti Eb-ezüstérmese, Fu Yu (41.) várt rá. Az első szett gyorsan a riválisé lett, ezután azonban Madarász egyre jobban elkapta a fonalat, és a nyolcadik játszmalabdáját értékesítve sikerült egyenlítenie. A harmadik felvonástól aztán már szinte csak ő volt az asztalnál, pontos, gyors játékával egyre jobban elbizonytalanította Yut, aki végül megadta magát.

Ez egyben azt is jelentette, hogy a magyar válogatott egy sikerre került a tokiói részvételtől.

A párharc harmadik mérkőzésén Pergel (71.) és Shao (66.) nézett egymással ismét farkasszemet. A magyar asztaliteniszező 0–2 után hatalmas küzdelem árán szépített ugyan, de összességében nem tudott mit kezdeni a kellemetlen, már-már pimasz stílusú ellenféllel, aki az egész meccsen egy védhetetlen szervát alkalmazott, s ez döntőnek bizonyult.

A portugál szépítést követően ismét Madarász lépett az asztalhoz, újabb vetélytársát, Luót a 420. helyen jegyzi a nemzetközi szövetség, de ez nem igazán tükrözi a valós tudását. Az első játszmát meg is nyerte, a folytatásban pedig óriási küzdelem alakult ki. A döntő szettben Madarász szinte eksztázisban harcolt, mögötte a társak pedig ugyanígy biztatták őt, és ennek meg is lett az eredménye: előbb 6–1-re, majd 9–5-re, végül 10–7-re vezetett, s az utolsó pontot is sikerült beütnie, ami után örömében a földre borult.

A csarnokban síri csönd uralkodott a portugálok kudarca után, ezt csak a magyarok örömujjongása törte meg, akik könnyeikkel küszködve, „kicsi a rakással” ünnepelték a diadalt, amellyel egyben visszavágtak a tavalyi csapat Eb elődöntőjében elszenvedett vereségért.

A Porto melletti Gondomarban 34 férfi és 30 női csapat küzd a tokiói részvétel jogáért. A kilencedik indulási jog a verseny második szakaszában, a vigaszágon talál gazdára, ezen a nyolc csoport fináléjának vesztesei vehetnek részt, és itt csak a végső győztes örülhet.

A Viorel Filimon szövetségi kapitány irányította Románia női válogatottja – Elizabeta Samara, Szőcs Bernadett, Daniela Monteiro Dodean és Irina Ciobanu – a csoportelődöntőben kiütötte az olaszokat 3–0-ra, és a kvótáért a svédek ellen győztes Indiával mérkőzött. Az Európa-bajnoki címvédő együttesből Szőcs Bernadett ezúttal gyengébben szerepelt (két mérkőzést is elvesztett), Elizabeta Samara és Daniela Monteiro Dodean viszont egyesben és párosban is nyerni tudott.

A magyar férfi válogatott csütörtökön 3–0-ra megverte a fehéroroszokat, és a pénteki csoportdöntőben a harmadik helyen kiemelt svédekkel találkozott a tokiói kvótáért (a párharc lapzárta után ért véget). A romániai férfi együttes (Szőcs Hunor, Cristan Pletea, Ovidiu Ionescu és Rareş Şipoş) ugyanezen szakaszban azonban nagy küzdelemben 3–2-re alulmaradt Szlovákia ellenében, és kiesett.

Eredmények, nők, csoportdöntő: • Magyarország–Portugália 3–1 – Pergel Szandra, Fazekas Mária–Xue Luo, Jieni Shao 3:1 (7, –6, 8, 4); Madarász Dóra–Fu Yu 3:1 (–5, 13, 7, 5); Pergel–Shao 1:3 (–8, –6, 11, –8); Madarász–Luo 3:2 (–8, 6, –8, 6, 7) • Románia–India 3:2 – Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara–Sutirtha Mukherjee, Ayhika Mukherjee 3:2 (–10, 10, –7, 5, 6); Szőcs Bernadett–Manika Batra 1:3 (–7, 10, –9, –7); Samara–A. Mukherjee 3:1 (10, –5, 2, 7); Szőcs–S. Mukherjee 2:3 (8, –7, –9, 3, –4); Monteiro Dodean–Batra 3–1 (8, 4, –3, 2).

A gondomari csapatselejtező vasárnapig tart. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, eddig, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.

Gondomarban a nőknél eddig a magyarokon és a románokon kívül Lengyelország, Ausztria, a Koreai NDK és Szingapúr jutott indulási joghoz.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ