Asztalitenisz csapat-Eb: csoportmérkőzések
Vissza

Asztalitenisz csapat-Eb: csoportmérkőzések

Majoros Bence bravúrja ellenére első mérkőzésén vereséget szenvedett a románoktól a magyar férfi válogatott az asztaliteniszezők csapat Európa-bajnokságán, Nantes-ban.

Aranyosi Péter szövetségi kapitány együttese a keddi nyitónapon Majoros, Lakatos Tamás, Szudi Ádám összeállításban lépett asztalhoz, s a párharc első meccsén a világranglistán 173. Lakatos simán kikapott a nemzetközi szövetség rangsorában 71. Cristian Pleteától. A folytatásban aztán borult a papírforma, a magyarok legjobbja, Majoros (89.) ugyanis fordulatos csata után legyőzte a románok éljátékosát, a tavaly Eb-második Ovidiu Ionescut (52.). Bár utóbbi Majoros 2:0-s vezetése után még egyenlíteni tudott, a döntő szett ismét magyar sikert hozott. Szudi (125.) és a kolozsvári Rareş Şipoş (170.) összecsapása is nagy küzdelemben dőlt el, azzal a különbséggel, hogy ennek végén a románok örülhettek, akik így egy győzelemre kerültek a végső sikertől. Majoros második mérkőzésén aztán nem bírt Pleteával, így 3–1-es román győzelem lett a vége.

A szerdai folytatásban Majoros újabb bravúros győzelmet aratott, ezzel együtt a magyar férfi válogatott a várakozásoknak megfelelően kikapott a második helyen kiemelt svédektől, és kiesett. A 22 éves magyar az eddiginél is nagyobb skalpot gyűjtött be, ugyanis gyakorlatilag simán, négy szettben megverte a nemzetközi szövetség rangsorában kilencedik Mattias Falckot, aki az áprilisi, budapesti világbajnokságon ezüstérmes volt. Majoros bravúrja azonban ezúttal is kevésnek bizonyult, mert Lakatos is nyert ugyan szettet, és Szudi is döntő játszmára kényszerítette Falckot, de végül érvényesült a papírforma, skandináv siker született.

Hasonlóképpen járt a román válogatott is, a svédek szintén 3–0-ra nyertek ellenük. Ionescunak semmi esélye sem volt Persson ellen (3:0), a fiatalok viszont alaposan feladták a leckét ellenfelüknek, mindegyik csata döntő játszmában dőlt el. Şipoş Falck ellenében az ötödik szettben 9–7-re is vezetett már, de a skandináv megfordította az állást kevésbé tapaszt ellenfelével szemben. Pletea 2:0-s szettelőnyről, s a döntő játszmában 9–6-os vezetésről bukta el a találkozót.

A magyar női válogatott viszont a papírformának megfelelően megnyerte első mérkőzését, így nagy lépést tett a továbbjutás felé. Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány harmadik helyen kiemelt együttese szerdán azzal a belga csapattal csapott össze, amely a keddi nyitányon 3–1-re megverte a fehéroroszokat. Amíg a magyar válogatottból Póta Georgina, Madarász Dóra és Pergel Szandra is a legjobb 70 között található a világranglistán, addig a rivális játékosai bőven kívül vannak a top százon, így nem volt meglepetés, hogy a belgák mindössze két szettet tudtak nyerni a találkozón.

Bátorfiék a második mérkőzésüket is megnyerték, s ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé. Csütörtökön az ugyancsak gyengébb játékerőt képviselő fehéroroszok ellen elég lett volna egy meccset nyerniük a csoportelsőséghez, de ők természetesen nem elégedtek meg ennyivel, mindhárman hozták a maguk találkozóját – igaz, Pergel nehezen, 0:2-ről fordítva –, így összességében sima siker lett a vége.

A romániai hölgyek az A-csoportban szerepelnek, s ők is kiválóan kezdtek: 3–0-ra elgázolták Szlovákiát.

Mindkét nemnél 24 együttes vesz részt a franciaországi kontinensviadalon, a nyolc-nyolc csoportból csak a csoportelsők jutnak tovább, a többiek számára befejeződik a torna.

A torna első három napján rendezték a csoportkört, pénteken a negyeddöntőkkel, szombaton pedig az elődöntőkkel folytatják, a finálékat pedig vasárnap bonyolítják le.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

Férfiak, B-csoport: • Románia–Magyarország 3–1 – Cristian Pletea–Lakatos Tamás 3:0 (9, 7, 9), Ovidiu Ionescu–Majoros Bence 2:3 (–10, –9, 5, 7, –9), Rareş Şipoş–Szudi Ádám 3:2 (6, –10, –4, 7, 7), Pletea–Majoros 3:1 (8, –11, 9, 5) • Svédország–Magyarország 3–1 – Jon Persson–Szudi 3:1 (5, 11, –7, 9), Mattias Falck–Majoros 1:3 (–9, 9, –8, –5), Truls Moregard–Lakatos 3:1 (7, 5, –5, 8), Falck–Szudi 3:2 (2, –6, 8, –5, 6) • Svédország–Románia 3:0 – Persson–Ionescu 3:0 (5, 8, 4), Falk–Şipoş 3:2 (–7, 5, –7, 5, 10), Kristian Karlsson–Pletea 3:2 (–4, –10, 9, 9, 3). A csoport végeredménye: 1. Spanyolország, 2. ROMÁNIA, 3. MAGYARORSZÁG.Nők:

C-csoport: • Belgium–Fehéroroszország 3–1 • Magyarország–Belgium 3–0 – Póta Georgina–Margo Degraef 3:0 (7, 5, 5), Madarász Dóra–Lisa Lung 3:1 (–9, 10, 7, 7), Pergel Szandra–Nathalie Marchetti 3:1 (9, –6, 8, 9) • Magyarország–Fehéroroszország 3–0 – Póta–Katyerina Baravok 3:0 (1, 7, 5), Madarász–Darja Trigolosz 3:1 (5, –8, 8, 5), Pergel–Nagyezsda Bogdanova 3:2 (–2, –11, 7, 9, 8). A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG, 2. Belgium, 3. Fehéroroszország.

A-csoport: • Spanyolország–Szlovákia 3:0 • Románia–Szlovákia 3–0 – Szőcs Bernadette Cynthia–Ema Labosova 3:0 (6, 7, 5), Elizabeta Samara–Eva Jurkova 3:0 (4, 7, 5), Daniela Dodean Monteiro játék nélkül nyert, ellenfele nem jelent meg. Csütörtökre maradt a román–spanyol találkozó.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán: Magyarország nem enged be nem ...
Iohannis: minden lehetőséget ki kell ...
Újból megnyílt az auschwitzi múzeum

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ