Árvízkárok Kolozs megyében: utakat, hidakat sem kímélt az ár
Megsínyli a kiadós esőt a gabona-, zöldség- és gyümölcstermés
Megsínyli a kiadós esőt a gabona-, zöldség- és gyümölcstermés
Vissza

Árvízkárok Kolozs megyében: utakat, hidakat sem kímélt az ár

Az elmúlt napok kiadós esőzései Kolozs megyét sem kímélték. Kisebb-nagyobb árvízkárokat jegyeztek Dés városában, Kalotaszentkirályon, Kissomkúton, Alsó- és Felsőgyékényesen, Révkolostoron, Alsó- és Felsőbogátán, Kálnán, Ördöngösfüzesen, Szamosújvárnémetin és Kisszék településen – tudhattuk meg a Kolozs megyei prefektusi hivatal tájékoztatásából. Az ár házakat, pincéket, mezőgazdasági területet árasztott el, hidakat, pallókat rongált meg. Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere lapunknak elmondta: hasonló árvíz az 1980-as években volt a településen; a községben közel 200 ezer lejes árvízkárral számolnak. Vajas János györgyfalvi gazda elmondta: nemcsak a mostani kiadós eső befolyásolja negatívan a gabona, a zöldség és a gyümölcs fejlődését, az ezt megelőző hideg időjárás sem tett jót az idei termésnek. Az eddigi csapadék jót tett ugyan a növényeknek, de most már száraz, meleg időre lenne szükség.

– Hasonló árvíz az 1980-as években volt Kalotaszentkirályon. A falu közelében található gyűjtőtó gátját jó másfél évtizede kezdte el építeni a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság uniós és kormánypénzből. Ha ez a gát elkészült volna, akkor az megfékezte volna az áradást – nyilatkozta a Szabadságnak Póka András György, Kalotaszentkirály község polgármestere. Hozzátette: az esőzések azonban aláásták a hegyoldalt, és a gát környékén földcsuszamlás következett be. – A bicikliút vashídjának pillérét kimosta az ár, de szerencsére nem vitte el. A falu belterületén megépített kő- és betonmederből is ledöntött és elvitt 50 méternyit a sodró ár. Ezenkívül 120 hektár szántót és 80 hektár kaszálót tett tönkre az árvíz, és 800 méter lekövezett mezei út is tönkrement. Szerencsére a házakba nem ment be a víz – sorolta a károkat az elöljáró, aki szerint a keletkezett kár értéke a 200 ezer lejt is elérheti, ha nem számolják hozzá a mezőgazdasági területeket. A település képviselői tegnap a prefektúra szakbizottságát várták kárfelmérésre, és remélik, hogy a sürgősségi alap költségvetéséből kiutalnak számukra az okozott kár helyrehozására.

A Kolozs megyei prefektusi hivatal honlapján közzétett információk szerint Kolozs megye számos településéről jeleztek árvízkárokat. Désen és Kissomkúton összesen 30 ingatlan pincéjét árasztotta el a víz. Alsó- és Felsőgyékényesen egy-egy pince károsodott, Révkolostoron 8 ingatlan udvara és pincéje, Alsó- és Felsőbogátán két-két ingatlan udvara és pincéje, Kálnán is két ingatlan udvara és pincéje károsodott. Ördöngösfüzesen négy, Szamosújvárnémetiben egy ingatlan udvarát árasztotta el a víz. Kisszéken egy juhkarám került veszélybe, ahol 2000 juhot tartottak. 

A megáradt Kalota-patak vize elsodorta a 2-3 hónappal ezelőtt elkészült vashidat, amelyet a vasútvonal nyomvonalán létesítendő bicikliútvonal részeként építettek

A megáradt folyók a közutakat sem kímélték. A 177-es községi út Révkolostor és Alsóbogáta között 200 méteren járhatatlan volt kedd éjjel. A Kiskalota és Jósikafalva közötti 1R országút két helyen omlott be. A Sebes-Körösön átívelő, Kissebest a Dregán-völgyével összekötő ideiglenes pallót lezárták. 

Emberéletben sehol sem esett kár. A katasztrófavédelmi felügyelőség, az útügyi infrastruktúrát kezelő társaság, a rendőrség, a megyei tanács és az érintett helységek önkormányzatai azonnal elkezdték a bajok orvoslását. 
Az elmúlt időszak folyamatos esőzései kapcsán felmerül a kérdés, hogy az idei zöldség-, gyümölcs- és gabonatermés mennyire sínyli meg ezt a csapadékosabb időszakot. – A kiszáradt földnek eddig jól jött az eső, főleg a lejtős talajok esetében – nyilatkozta a Szabadságnak Vajas János györgyfalvi gazda, aki hozzáfűzte: ha még sok eső esik, akkor jelentős mezőgazdasági károk keletkezhetnek. – Le vagyunk maradva a munkával: eddig a hideg gátolta, most pedig az eső akadályozza a munkamenetet. Pedig tavasz elején igyekeztünk mindent időben elvégezni – jegyezte meg. – A sok eső miatt a talaj nagyon lágy, alig lehet megdolgozni most, kapálás idején. A gyümölcsfákat sem tudjuk permetezni, csak nézzük, amint a rovarok ellepik. Tavaly is volt ehhez hasonló időszak, akkor sok termőföld maradt parlagon. Most már a meleg, száraz idő kedvezne a termésnek – fogalmazott a mezőgazdász. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ