Április eleji meglepetések a magyar operától
Vissza

Április eleji meglepetések a magyar operától

Ünnepi előadással és egy hétig tartó mesecsokorral is készül nézőinek a Kolozsvári Magyar Opera a hónap elején: nagypénteken a Stabat Mater feldolgozását tekinthetik meg az érdeklődők, majd vasárnaptól kezdődően Szőcs Margit kortárs meseíró műveiből készült válogatással kedveskednek minden korosztálynak.

„A Stabat Mater egyike a legismertebb középkori imáknak. Mind az egyház, mind a laikus mozgalmak hamar rájöttek, hogy ez a szövegforma fölöttébb alkalmas »kántálásra«, zsoltár- vagy litániaszerű ritmikus felmondásra. A kereszt alatt gyötrődő Szűzanya siraloménekének egyik legnépszerűbb zenei feldolgozása Giovanni Battista Pergolesi 1736-ban megírt műve” – olvasható az intézmény közleményében.

Április 2-án, nagypénteken este hét órától a Kolozsvári Magyar Opera YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán ezt a remekművet hallgathatják meg az érdeklődők. A koncert énekművészei: Covacinschi Yolanda és Veress Orsolya, közreműködik az opera zenekara, rendezte Gombár Annamária, vezényel Horváth József.

Április 4. és 11. között Brezóczki Gabriella Mesék nemcsak gyermekeknek című zenés irodalmi összeállításával kedveskedik a társulat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A válogatás Szőcs Margit kortárs meseíró műveiből készült, közreműködött Kostyák Előd csellóművész. Az összeállítást Kürti Andrea, Orbán Gergely, Orosz Annabella, Szabó Zelmira munkái és Wederwardt Júlia rajzai illusztrálják. A vetítéssorozat első részét vasárnap, április 4-én 20 órától tekinthetik meg az intézmény YouTube-csatornáján, ahol április 10-ig minden nap ugyanebben az időpontban várják az érdeklődőket a többi epizóddal, végül pedig április 11-én a teljes összeállítást közzéteszik.

(Fotók forrása: Kolozsvári Magyar Opera)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai ...
Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ