Apa és lánya a Rigolettóban
Vissza

Apa és lánya a Rigolettóban

Különleges szereposztásban láthatja Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját a közönség február 6-án, csütörtökön 18.30 órától a Kolozsvári Magyar Operában. Rigoletto és lánya, Gilda szerepében Fülöp Márton és lánya, Fülöp-Gergely Tímea lépnek színpadra, adja hírül közleményében az intézmény.

„Rigoletto az operairodalom egyik legerőteljesebb drámai alakja, komplex és tragikus, egyszerre félelmetes és sajnálatra méltó szereplő. Fülöp Márton többször alakította sikerrel az éles nyelvű udvari bolondot a magyar operában, lánya, Fülöp-Gergely Tímea viszont első alkalommal lép színpadra Gilda szerepében Kolozsváron. Az apa és lánya kapcsolata az opera egyik központi témája. Rigoletto a világtól elzárva nevelteti Gildát, de minden óvintézkedése ellenére Mantua hercegének mégis sikerül elcsábítania a lányt. Gilda megpróbálja megakadályozni apja bosszúját, és angyali ártatlansága végül a vesztét okozza.

Az opera cselekményét és zenei felépítését egyaránt a lenyűgözően éles ellentétek jellemzik, ahol a szereplők jellemét a hozzájuk rendelt zenei témák hangsúlyozzák. Verdi a legjobb operájának tartotta a Rigolettót, az utókor pedig őt igazolja, hiszen műve a bemutató után több, mint másfél évszázaddal is a leggyakrabban játszott operák között van”, olvasható a közleményben.

Világhírű a La donna è mobile, Mantua hercegének áriája is, amelyet a kolozsvári előadásban Stefan von Korch szólaltat meg. Sparafucile szerepében Szilágyi János, Maddalenaként Veress Orsolya lép színpadra, Monterone grófját pedig Mányoki László alakítja. Az operaelőadás karmestere Kulcsár Szabolcs, rendezője Selmeczi György.

(Borítókép: Fülöp-Gergely Tímea és Fülöp Márton. Fotó: Kolozsvári Magyar Opera)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Öt friss magyar nagyjátékfilmet ...
Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ