Amerikai védelmi miniszter: Washington nem akar fegyveres konfliktust Iránnal, de megvédi az érdekeit
Vissza

Amerikai védelmi miniszter: Washington nem akar fegyveres konfliktust Iránnal, de megvédi az érdekeit

Az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfliktust Iránnal, azonban készen áll megvédeni katonáit és az érdekeit a térségben - figyelmeztetett az amerikai ügyvezető védelmi miniszter Brüsszelben.

"Az önuralmat hiba lenne gyengeségként értelmezni" - hangsúlyozta Mark Esper a NATO tagállamainak kétnapos védelmi miniszteri találkozója után.

A miniszter arra kérte az ülésen a szövetségeseket, hogy nyilvánosan ítéljék el Teherán ellenséges magatartását, és fontolják meg a részvételt az Iránhoz közeli, stratégiai fontosságú hajózási útvonalak biztonságának megőrzését szolgáló tervek előkészítésében és végrehajtásában.

Mint mondta, a feszültséget diplomáciai úton kellene rendezni.

Diplomáciai források szerint a miniszter azt hangoztatta, hogy nem akarnak háborút, de nem is fogják tolerálni az amerikai pilóta nélküli repülőgép előző heti lelövéséhez hasonló provokatív tetteket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Washington kész előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülni Teheránnal.

Florence Parly francia védelmi miniszter állítólag azt kérte, hogy ne próbálják bevonni az észak-atlanti szervezetet semmilyen katonai műveletbe a Perzsa(Arab)-öbölben. Emellett pedig német kollégájával és másokkal együtt kiállt az iráni nukleáris megállapodás fenntartása mellett.

Több résztvevő azt közölte, hogy mindent megtesznek az eszkaláció elkerüléséért. Törökország képviselője például leszögezte, hogy a "párbeszéd jobb, mint a szankciók".

Sajtójelentések szerint Esper nem mutatott be új titkosszolgálati értesüléseket az ülésen.

Stoltenberg üdvözölte, hogy a találkozón a katonai szervezet elfogadta első stratégiáját a világűrre vonatkozólag, amelyben a kritikus infrastruktúra, például a kommunikációs és navigációs műholdak védelméről van szó.

"Ez nem a világűr militarizálásáról szól" - szögezte le ugyanakkor a főtitkár.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ