Amerikai Halloween, mexikói halottak napja
Anna Amerikában
Anna Amerikában
Vissza

Amerikai Halloween, mexikói halottak napja

Mit szólnának, ha azt mondom, ezt a cikket akkor írtam, miközben egész Kolozsvár aludt. Hogyan lehetséges ez? Be kell vallanom, hogy a közém és szeretett szülővárosom közé szoruló nyolc órás időeltolódás a segítségemre volt. Jelenleg Brownsville-ben (Texas, Amerikai Egyesült Államok) tartózkodom és egy évig itt is fogok maradni. A Báthory líceum tizenegyedikes tanulója vagyok, tavaly cserediákprogramra jelentkeztem és ennek segítségével idén kijutottam az Egyesült Államokba. Mégpedig egészen le a mexikói határhoz, egy körülbelül Nagyvárad nagyságú városba, Brownsville-be. Egy amerikai családnál lakom, amerikai iskolába járok és reggeltől estig angolul kell kommunikálnom, mindezt egy egész tanéven keresztül.

A mexikói határ közelsége nagyon is “tapintható”. S hogy mennyire van közel az a nagy kerítés? Konkrétan: a telefonom jelen pillanatban is azt hiszi, hogy Mexikóban van, hiszen az iskolám udvaráról látni lehet a kerítést. Szóval sok spanyol szót hallok, sok mexikói arcot látok. Az iskolám 2200 tanulója között sokféle származású fiatal van. Érdekesnek és elgondolkodtatónak tartom, hogy ugyan mexikóiak, de nem taszítják el az amerikai kultúrát, értem ezen az angolt, mint nyelvet, a himnusz éneklését vagy a történelem tanulását.

Az elmúlt két hónapban, amit itt töltöttem, rengeteg élménnyel gazdagodtam, de az utolsó pár hétvégén a szokásosnál is izgalmasabbakban volt részem. Többek között a Halloween és a Día de los Muertos! A Halloweent az amerikaiak ténylegesen úgy ünneplik, ahogy a filmekben látjuk: a fiatalság beöltözik, ajtótól ajtóig jár, mindenhol csokoládét osztogatnak és a házak egytől-egyig alkalomhoz illően vannak dekorálva. A barátnőm és én úgynevezett La Catrina-nak öltöztünk, ami a mexikói kultúrában a halál egy csontvázarcú nőben megtestesülve. Mivel ez volt életem első (és ki tudja, de valószínű utolsó) Trick or Treat-je, a Halloweenhez szükséges összes elemet kipipálva parókát is viseltem, Thrift shop-ból vásárolt jelmezem volt és egy profi sminkes festett ki. Az összeállításunk roppant hatásos lett, sikerült egy egész kosarat édességgel megtölteni.

Día de los Muertos a spanyol neve a halottak napjának. Bizony itt is temetőbe járnak az emberek ezen a napon, de a mexikóiak új szintre emelik a sírlátogatás műfaját. Az ő kultúrájukban a halál az élet része és vidáman mennek a sírokhoz úgynevezett oltárokat állítani az elhunytnak. Ezeken az oltárokon a halott kevenc étele, itala, focicsapatának meze van, gyertyákkal, virágokkal és egy arcképpel. Az emberek imádkoznak, énekelnek és hangosan szórakoznak a sír mellett, boldogan emlékezve a szeretett családtagra. Ekkor San Antonio-ban tartózkodtam és egy halottak napi felvonuláson vettem részt, ahol kis csónakokon táncoltak a Catrina-k és más jellegzetesen mexikói figurákat megtestesítő személyek.

Nyugodt szívvel állíthatom, nagyon szerencsés vagyok, hiszen egy új kultúra helyett, kettőt tudok megismerni ebben az évben!

 


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolcadik katonai rendelet: nőtt a ...
Ridley Scott Lady Gagával készíti el a ...
Kozma István olimpiai bajnok birkózó 50 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ