Alternatív karácsonyfák seregszemléje
Vissza

Alternatív karácsonyfák seregszemléje

Fenyőtlen fenyők vására címmel szervezett első ízben sajátos seregszemlét az Urbannect civil szervezet, amelynek elsődleges célja minél több embert bevonni a város életébe. A Ferenc József/Horea út 33. szám alatti Prodvinalco vállalat kiürült pinceraktáraiban olyan, árvaházi vagy fogyatékos gyermekek által készített karácsonyi fenyőutánzatokat és díszeket lehet látni, amelyek alapanyagai értéktelen, különben sem hasznosított hulladékok (CD-lemez, vécépapír, kartondoboz, tojástartó, drótdarab, huzaldarab, műanyagpalack, kockakő, parafa dugó stb.) vagy egyéb kisebb tárgyak. Dan Clinci építész, az egyesület elnöke a hétfő esti megnyitón a sajtónak elmondta, hogy céljuk, a környezetbarát életszemlélet népszerűsítésén kívül az, hogy megmozgassa az emberi képzeletet, és összehozza a családokat, barátokat egy közös tevékenység ürügyén, amely játékos formában helyettesíti a gyorsan szemétre kerülő karácsonyfát.

A H33-as műhelyekben barkácsolt fantáziadús alkotások főként fiatal önkéntesek munkáját dicsérik. Az eladásukból származó bevételt, jelképes módon, egy erdősítési alapnak adományozzák, amely ezzel is gyarapítja faültetésre szánt anyagi forrásait. A Romsilva ebben az évben 83 ezer lucfenyőt és vörösfenyőt dob piacra karácsonyfának, húszezerrel többet, mint tavaly, miközben egy fenyő évente nem képes tíz-húsz centiméterrel többet magasodni. Ha az alternatív fenyő elterjedése csökkentené a piaci keresletet, az növelné az erdők megmaradásának esélyét. 

A Fenyőtlen fenyők vására keretében kedden délutántól estig a hagyományos karácsonyi ételek közös ismertetése, elkészítése, fogyasztása szerepelt műsoron. Ma este 6 és 8 óra között faültetést népszerűsítő filmvetítést, és beszélgetést szerveznek, csütörtökön pedig délután öt órától este tízig szórakozás, vigasság, és természetesen az expó folyamatos látogatása, értékesítése zárja az első ilyen „jégtörő” rendezvényt. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ