Alter-tanterv: új sorozat a magyar irodalom korszakairól
Vissza

Alter-tanterv: új sorozat a magyar irodalom korszakairól

Új kulturális sorozat indul Alter-tanterv címmel az Erdélyi Magyar Televízióban a Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának együttműködésében.

A sorozatban ismert költők, írók, irodalomtörténészek és irodalomkritikusok izgalmas időutazások során közelítik meg a magyar irodalom különböző korszakait, elevenítik fel nagyjainak ismert vagy méltatlanul háttérbe szorult remekműveit.

A műsor, amint a címe is sugallja, teret biztosít a magyar irodalom középiskolai tantervének tágabb, új perspektívákból történő megközelítésére. Célja kedvet teremteni az ifjabb és idősebb generációknak arra, hogy olvassanak verset, prózát, drámát, és így gazdagodjanak mindazzal, amit a magyar irodalom ajándékozott nekünk az évszázadok során.

A 13 adásból álló sorozat részei fókuszálhatnak egyetlen íróra vagy alkotásra, de átfoghatnak egy nagyobb korszakot is. Az indító beszélgetés egy nagyívű barangolás a magyar irodalom kezdeti időszakában az Ómagyar Mária-siralomtól Csokonai Vitéz Mihály költészetéig, de Arany János lírája vagy Madách Imre remekműve, Az ember tragédiája már önálló műsorban elevenedik meg.

A beszélgetéseket a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeinek előadásai gazdagítják, akik verseket, drámarészleteket adnak elő.

A sorozat első része január 10-én, délután 15.30-tól látható az Erdélyi Magyar Televízió műsorán, amelyben Markó Béla és Tompa Gábor tekint vissza a magyar irodalom kezdeteire, „utastársaik” lesznek Albert Csilla, Marosán Csaba, Laczó Júlia és Farkas Loránd színművészek.

Az Alter-tanterv ezt követően kéthetente jelentkezik, a televíziós premiert követően a műsor részei pedig megtekinthetők az Erdélyi Magyar Televízió YouTube-csatornáján is.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ