Állomás-tér: minden más, de semmi sem változott
Megnyitották az aluljáró újonnan épített szakaszát is
Megnyitották az aluljáró újonnan épített szakaszát is
Vissza

Állomás-tér: minden más, de semmi sem változott

Befejeződtek az Állomás-tér felújítási munkálatai, és bár az ünnepélyes avatás (egyelőre?) elmaradt, tény: tegnap Emil Boc polgármester a helyszínen tekintette meg a végeredményt. Ekkorra időzítették az illetékesek az új villanyrendőr-rendszer üzembe helyezését is az új gyalogosátkelőnél, így rendőrök „hada” lepte el a környéket, hogy a gépkocsivezetőket, gyalogosokat az új rendre szoktassa. Mire a teret alaposabban bejártuk – a kivitelezési hibákat is keresgélve –, a rendőrök is továbbálltak, így megállapíthattuk: bár a forgalmi rend teljesen más, mint a felújítások elkezdése előtt, alapjában véve semmi sem változott - mindenki ott megy át az úton és ott parkol autójával, ahol neki éppen jólesik. Ilyenformán az átalakítások nem biztos, hogy megoldják a tér forgalmi gondjait, az viszont bátran kijelenthető – és már csupán ezért is megérte a térfelújítás –, hogy a vasútállomás patinás épülete ismét uralja a teret.

Tegnaptól azonban már minden egyértelmű: a teret teljes egészében, végleges formájában átadták a forgalomnak, a munkásoknak hűlt helyét találtuk. S hogy mi volt a meglepetés, azaz a „hab a tortán”? Elsősorban a Ferencz József/Horea út végén lévő gyalogosátkelő elköltöztetése, másodsorban a két régi aluljárót összekötő új föld alatti szakasz megnyitása.

A forgalmas gyalogosátkelő elköltöztetése nem meglepő, ha azt vesszük figyelembe, hogy a gyalogosok használhatják az éppen ott „tátogó” aluljárót. „Nem tudok lépcsőt mászni, fáj a lábam” – kiabálta oda egy férfi a megszüntetett gyalogátkelőn vigyázó, az idős személy átkelési szándéka láttán az aluljáró felé intő rendőrnek. És itt rögtön felmerül az első kérdés: mi történik például a kerekesszékesekkel?

A válasz egyszerű: mivel az aluljárók egyetlen lépcsője mellett sincs sem mozgólépcső, sem egyéb, a fogyatékkal élők közlekedését segítő alkalmatosság, ha ők a Ferenc József/Horea út bal oldali aljáról az állomásra akarnak jutni, akkor vissza kell jönniük az I. L. Caragiale utca kereszteződéséig, ott megvárják, amíg zöldre vált a lámpa, aztán átmennek a Caragiale utca másik oldalára, ott megvárják, míg zöldre vált a Horea utat átszelő új gyalogátkelőnél lévő villanyrendőr, s akkor, miután átmentek, ismét elindulnak az állomás felé… 

{Tovább olvasható még 799 szó.}
Mert – és ez pozitívum – az aluljáró közelsége ellenére megmaradt az a gyalogátkelő, ami a 35, 27, 32B, 3, 4, 5-ös buszok/trolibuszok megállója „mögül” indul az állomás felé, ennek azok az utazók is örvendhetnek, akik kerekes bőröndjeiket nem kell cipeljék vagy tönkretegyék a lépcsőfokokon „ugráltatva”. Ugyanígy van átjáró a 101-es villamos megálló
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Üzent az ENSZ az anyanyelv nemzetközi ...
Dél-tiroli és székely együttműködés
Döntöttek a Gopo-díjak jelöltjeiről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • Szülő numeró 3
  • VIDEÓ – Tűz pusztított egy ...
  • Testnek-léleknek kényeztetés: wellness ...