Államfői egyeztetés a népszavazásról a pártok vezetőivel
Vissza

Államfői egyeztetés a népszavazásról a pártok vezetőivel

Az igazságügyi népszavazáson kifejezett választói akaratnak mielőbb érvényt kell szerezni, ehhez pedig alkotmánymódosításra van szükség – jelentette ki Klaus Iohannis, aki ennek érdekében konzultációsorozatot kezdett a parlamenti pártokkal. Az államfő úgy értékelte, hogy „ő és a románok győztek” a referendumon. Ma az RMDSZ is részt vett a konzultációkon.

A népszavazás véleménynyilvánító jellegű volt, az általa kifejezett népakaratnak pedig csak alkotmánymódosítással lehet érvényt szerezni. Az elnök elismerte, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok nem teszik lehetővé az alaptörvény átfogó módosítását, de reményét fejezte ki, hogy a referendum által megkövetelt alkotmánymódosításokhoz sikerül a szükséges parlamenti többséget kialakítani. Úgy vélekedett, ha a PSD vonakodna a referendumon kifejezett népakaratot gyakorlatba ültetni, akkor a választóknak még további három alkalmuk lesz a közeljövőben újból „megleckéztetni” a PSD-t, az év végi elnökválasztáson, illetve a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon.

A hivatalos végeredmény szerint a referendumon csaknem nyolcmillió román állampolgár, a jogosultak több mint 43 százaléka adta le voksát. A referendum akkor érvényes, ha a választók legalább 30 százaléka (ebben az esetben több mint 5 millió 480 ezer ember) leadja voksát, és akkor eredményes, ha legalább 25 százalékuk (4 millió 567 ezer ember) azonos módon szavaz.  Iohannis államfőnek tehát sikerült megszereznie a polgárok hozzájárulását ahhoz, hogy tilos legyen amnesztiában részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, valamint ahhoz, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a büntetőjogot. A második kérdés keretében Iohannis ahhoz is támogatást kért – és kapott – a választóktól, hogy a sürgősségi kormányrendeletekkel szemben az ombudsmanon, azaz a nép ügyvédjén kívül más intézmények is óvást emelhessenek az alkotmánybíróságon. Az első kérdésre 6 millió 459 ezer, a másodikra 6 millió 477 ezer választó szavazott igennel.

Töröljék el a sürgősségi kormányrendeletet

Az alkotmánymódosító tervezetet szakembereknek kell kidolgozniuk - nyilatkozta a Klaus Iohannis elnökkel folytatott konzultációt követően Kelelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki hozzátette: a szövetség támogatja a sürgősségi kormányrendeletek eltörlését. A sürgősségi rendeletek megmaradnának a rendkívüli esetekre, háborúk, természeti katasztrófák esetére.

„A törvényhozási funkciót vissza kell adnunk a parlamentnek. Törvényt hozni gyorsan is lehet, sürgősségi eljárással, ha van többség és politikai akarat, ez visszaadhatná a parlament hitelét, ami jelenleg nincs meg. Úgy véljük, hogy ezt a bátor, határozott lépést meg kell tenni, ha idén felülvizsgáljuk az alkotmányt” - mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: a rendelethozatalról továbbra is az alaptörvénynek kell rendelkeznie, de ez csak a parlamenti vakáció idején alkalmazható jogalkotási eszköz kell hogy legyen.

Az RMDSZ vezetője amellett érvelt, hogy a következő években egy bővebb alkotmánymódosításra is sort kell keríteni, de jelenleg csak arra van lehetőség, hogy gyakorlatba ültessék a május 26-ai népszavazás eredményét.

Szóba került az úzvölgyi temető is 


Az RMDSZ elnöke az úzvölgyi katonai temető körül kialakult helyzetről is tárgyalt Iohannis államfővel.

"Úgy véljük, hogy kormánynak kell megoldást találnia. A kormány felelőssége, hogy ott megsértették a jogrendet. Vissza kell állítani a rendet, erre van a kormány - ezt mondtam az államfőnek is. Mihamarabbi megoldást várunk. Iohannis meghallgatott minket, de nem kaptam választ. Nem is vártam tőle, de úgy érzem, hogy tudnia kell, hogy mi mit gondolunk erről az ügyről" - mondta Kelemen Hunor, akit az Agerpres idéz.

Az RMDSZ küldöttségét Kelemen Hunor szövetségi elnök, Cseke Attila felső-, illetve Korodi Attila alsóházi frakcióvezető, valamint Bíró Rózália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke alkotta.

RMDSZ nem a megyei tanácselnökök közvetlen választására 

Kelemen Hunor hibának tartja azt a hétfőn meghozott sürgősségi kormányrendeletet, amely a megyei tanácselnökök közvetlen szavazás útján történő megválasztását írja elő – nyilatkozta az RMDSZ elnöke a Cotroceni konzultációt követően a sajtónak. „Hiba. Nem támogattuk és nem támogatjuk. Amikor a parlament elé kerül, ellene fogunk szavazni. Ez így nincs rendjén”, felelte.  

Amint arról korábban tudósítottunk, a kormány hétfőn fogadta el azt a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében a megyeitanács-elnököket ezentúl közvetlen szavazás útján választják meg az állampolgárok. 

Bizalmatlansági indítványra kész az RMDSZ 

Az RMDSZ kész támogatni egy bizalmatlansági indítványt – jelentette ki a Klaus Iohannis államfővel való konzultációt követően Kelemen Hunor figyelmeztetve, hogy az RMDSZ képviselőivel és szenátoraival együtt sem jön létre a bizalmatlansági indítvány sikeréhez szükséges többség. Kelemen Hunor azt mondta: a napokban tárgyalt a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) egy esetleges bizalmatlansági indítványról. „Számtanoztunk velük: nem jön ki a 233 szavazat velünk együtt sem” – fogalmazott. Ha a PNL elkészül a beadvány szövegével, azt az USR és az RMDSZ is kézhez kapja, és utóbbi várhatóan kiegészítő javaslatokat fogalmaz meg. „Meglátjuk, hogy ők elfogadják-e ezeket, ettől függnek a további lépések.” – mondta Kelemen. Ez a kérdés nem került szóba az államfővel folytatott konzultáción.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ