Aláírták a monostori sportbázis szerződését
Vissza

Aláírták a monostori sportbázis szerződését

Emil Boc polgármester és a Monostor negyedi La Terenuri sportbázist kialakító cégtársulás képviselői tegnap aláírták a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó szerződést. A hivatalosítást megelőzően Boc hangsúlyozta: a most aláírt közel 5,5 millió eurós szerződés 1,4 millió euróval kevesebb a becsült árnál, ez pedig nagyon jó hír a város megnyirbált költségvetése miatt. Az elöljáró részletezte: a Monostor lakónegyedben 4,2 hektáron alakítanak ki korszerű sportbázist, amelynek 18 ezer négyzetméterére csak zöldövezetet terveznek.

A tervezést és a kivitelezést 16 hónap alatt kell megvalósítania a cégtársulásnak, tehát 2021 őszén már működőképes lehet a sportbázis. Boc közölte: a létesítmény megvalósítása a lakosok, a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának tudható be, mivel az ötlet a részvételi költségvetés során született meg. 

A Monostor negyedi sportbázison a szabadidős övezet mellett ingyen használható, modern felszereléssel ellátott tenisz-, kosárlabda-, minifoci-, tollaslabda- és röplabdapályák épülnek, amelyeknél éjszakai világítás is lesz. A strand-röplabda rajongói számára homokos pályát alakítanak ki, az extrém sportok kedvelői pedig igényük szerint válogathatnak a futópályák, parkour pályák és a görkorcsolyapályák szerei között. A fitnesz-gépek pedig minden korosztály számára megfelelő edzési lehetőséget kínálnak. A sportbázis multifunkcionális, emeletes, összesen 1200 négyzetméteres épületet is magába foglal. Ebben az épületben squashmérkőzéseken, asztali teniszezésen vehetnek részt az érdeklődők, de mászófal is helyet kap, illetve itt tartják a jóga vagy az aerobik órákat is. 

A szabadidős övezetek a gyerekek és az idősek igényeinek egyaránt megfelelnek, ugyanakkor amfiteátrum is épül, amely télen korcsolyapályává alakítható. A sportbázison parkolóhelyek, bicikliparkoló, biciklikölcsönző, elektromos bicikliknek töltőállomás is helyet kap. A létesítmény bejáratait felújítják, és a Kálvária-patakon keresztül két új átkelőt is létesítenek. 

Újságírói kérdésre Boc azt válaszolta: nincs tudomása arról, hogy a sportlétesítmény megvalósítása miatt kisajátított területek tulajdonosai a törvényszékhez fordultak volna jogorvoslatért, ám a kisajátításkor megszabott árral elégedetlenkedőknek jogában áll beperelni a polgármesteri hivatalt.

 – A sportlétesítmény megvalósításához magán és jogi személyek tulajdonában álló területeket kellett kisajátítanunk. A felmérő szakember által megállapított árat fizetjük a volt tulajdonosoknak, amelyek összértéke 550 ezer lej. Az elégedetlenkedő tulajdonosok beperelhetik a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt, de ez nem akadályozza sportbázis munkálatait. Amennyiben a törvényszéki ítéletben nagyobb árat határoznak meg, a polgármesteri hivatal aláveti magát ennek a kötelezettségnek – összegzett Emil Boc.

Megtudtuk: a közelben zajló fakivágások és területrendezések magánterületen zajlanak. Ugyan benyújtottak egy iratcsomót a polgármesteri hivatalba, de ingatlanfejlesztési tervet az önkormányzat még nem hagyott ott jóvá. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ