Akiknek rémálommá válhat a bezártság
Vissza

Akiknek rémálommá válhat a bezártság

Ismert mondás, hogy az idő az elkövetőnek dolgozik. Jelen helyzetben nem csak az idő, hanem a koronavírus is, hiszen egyre világosabb, hogy a járványnak nem csak a fertőzöttek lesznek az áldozatai; a bezártság, a kijárási tilalom megnehezíti, hogy egyes bűncselekményekre időben fény derüljön, vagy hogy megakadályozhatóak legyenek. A jelenlegi helyzet kiszolgáltatottabbá tesz bennünket, mint ahogyan azt gondolnánk; az otthonmaradás, az összezártság nem mindenkinek a családdal kellemesen eltöltött pillanatokat jelenti, sokaknak állandó félelemmel, bántalmazással kell szembenézniük ez idő alatt.

Azok a nők, gyermekek, akik eddig is bántalmazások sorozatát kellett otthon elviseljék, most méginkább ki vannak téve az agresszivitásnak. A beláthatatlan ideig tartó összezártság egészséges párkapcsolatokat és embereket is kifordíthat önmagukból, a létbizonytalanság körüli feszültségek pedig csak tovább növelhetik a családon belüli erőszakot, ami akár tragikusan is végződhet. A bántalmazottak most méginkább a bántalmazó teljes felügyelete alá kerülnek; elmaradnak a találkozások az ismerősökkel, szülőkkel, sokaknak a munkahelyükre sem kell bejárni.Teljesen leszűkül azoknak a lehetőségeknek a köre, ahol észrevehetik, hogy valami nincs rendben, ahonnan a leghamarabb segítséget mernének kérni, ezzel pedig a bántalmazó is tisztában van, így méginkább nőhet a bátorsága, hogy az agressziót akár még brutálisabb formában folytassa.

Kínában háromszorosára emelkedett a rendőrségen bejelentett esetek száma, amiért egyértelműen a járvány miatt kialakult helyzetet okolják a hatóságok, ugyanakkor számos más, a járvány miatt szintén kijárási tilalmat elrendelő ország számolt be arról, hogy a segélyvonalat hívók száma megsokszorozódott. Tanulmányok is igazolják, hogy természeti katasztrófák, járványok, gazdasági válságok és egyéb krízisek idején megugrik a bántalmazások esetszáma, valamint jogvédő szervezetek is folyamatosan felhívják a figyelmet az ezekből származható veszélyekre.

Kilépni a bántalmazó körülményekből, segítséget kérni, megoldást találni felnőttként sem könnyű, gyermekként, külső segítség nélkül pedig lehetetlen. Ezért ők azok, akik a legnagyobb veszélyben lehetnek most. A gyermekek fizikai és szexuális bántalmazásáról eddig is aggasztó adatok jelentek meg, most pedig még tovább fajulhat. A társas érintkezések visszaszorításával, az iskolák és óvodák bezárásával – ahol a leggyakrabban szokott fény derülni arra, ha bántják őket – szinte minden, ami a gyerekekkel történik láthatatlan marad a külvilág számára.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a gyermekek nem csak az őket ért bántalmazások miatt vannak fenyegetett helyzetben; gyermekként a szülők közötti agresszió tanújának lenni ugyancsak káros hatásokkal járhat. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökség egyik tanulmányában kifejtette, hogy kapcsolat állapítható meg a gyermekként elszenvedett sérelmek és a későbbi felnőttkori bűnelkövetővé/áldozattá válás között, ugyanis ezek a negatív tapasztalatok károsan befolyásolják a gyermek szellemi fejlődését. A tanulmány arra is rámutat, hogy a bántalmazott fiúk nagyobb eséllyel válnak valamilyen bűncselekmény elkövetőjévé, a bántalmazott lányok pedig áldozattá. Ugyanakkor az így felnőtt gyermekekben egy hamis kép alakulhat ki, miszerint erőszakkal bármit el lehet érni, és a tisztelet is csak ezáltal vívható ki.

A körülmények miatt most az internet is még nagyobb veszélyforrásnak tekinthető. Az online oktatás, az unaloműzés miatt a gyermekek az eddiginél is több időt töltenek az interneten lógva, ami  kedvez az olyan szexuális bűnözőknek, akik a gyermekek naivitását kihasználva próbálják beteges vágyaikat csillapítani.

Nem tudni, hogy a koronavírus meddig fog a bűnelkövetők javára dolgozni. Bár a szociális szervezetek azon vannak, hogy ebben az időszakban is valamilyen módon segítsék a családon belüli erőszak visszaszorítását, nem szabad elfelejtenünk, hogy nekünk is oda kell figyelnünk a körülöttünk élőkre. Ha már korábbról tudomásunk volt arról, hogy a környezetünkben élő családokban történtek bántalmazások, próbáljunk odafigyelni a segélykérő jelekre, és ha a gyanakvásunk nem szűnik, inkább legyen egy téves riasztásunk a hatóságok felé, mint egy mulasztott hívás miatt bekövetkezett tragédia.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női olimpiai kvalifikációs ...
VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...
Koronavírus – Kolozs megyében ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ