Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából
Vissza

Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából

A román közszolgálati televízió három csatornájára is gyárt magyar nyelvű műsorokat a bukaresti magyar szerkesztőség, amelyeket a TVR1-en hétfőn és kedden 15.10 és 17.00 között, a TVR3 csatornán keddenként 11-től 13 óráig, valamint csütörtökön és pénteken 13.00 és 13.30 között a TVR2-n nézhetnek az érdeklődők. A Magyaradás január 25. és január 29. közötti műsorából ajánlunk.

A TVR1 adásán hétfőn, január 25-én 30 év Bajor nélkül címmel Bajor Andor íróra emlékeznek Tövissi Ildikó egy korábbi riportjával. A harminc éve elhunyt Bajor Andor  nyelvi leleményekben bővelkedő, vallomásszerű írásai megkülönböztetett helyet biztosítanak számára irodalmunkban.

Kedden, január 26-án a Face to face című műsorban Bikfalvi Zsolt fotós bukaresti kiállításáról látható egy összeállítás. Nagykároly, Nagyvárad, Budapest és Ungvár után Bukarestben is bemutatták a nagykárolyi fotós képeit, amelyek a Szilágyságban és Homoródon készültek. A javarészt portrékból álló tárlat az erdélyi embert és környezetét mutatja be.

A TVR3 adásán kedden, január 26-án Sajgó Márta emlékkiállításába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, amelyet a XI. Székelyföld Napok rendezvénysorozatának részeként szerveztek meg Gyergyószentmiklóson. Még a tizenhat évet se töltötte be, amikor elkerült szülőfalujából, Gyergyószárhegyről, de a helybéliek nem feledték el őt: mindig odagyűltek a képernyő elé, valamennyiszer a Maros Művészegyüttes fellépését közvetítették a Magyaradásban, hiszen az ő szépséges „Mártikájuk” is ott énekelt, táncolt. A gyűjteményt Sajgó Márta unokája, Kopacz Panna-Boróka őrizte meg, és rendezte tárlattá a művésznagymama tiszteletére.

Vetró András szobrászművész Temesváron született. Édesapja, Vetró Artúr mesterségét folytatva a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult, közel öt évtizede él Kézdivásárhelyen. Műtermét történelmi személyiségek portréi, női torzók, anyaságszobrok, korlátaikat feszegető mitológiai hősök, bohócok, vagy épp a Don Quijote kalandjaiból ihletett plasztikák népesítik be. A Magyaradás munkatársai vendégei voltak, míg szobrot mintázott és ihletről, alkotásról, családról, kapcsolódásokról kérdezték – erről láthatnak riportot a nézők.

A Csoma-Opera Cinematique mozi-koncertet a tavalyi, 27. marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon is bemutatták. Megálmodója, Szemző Tibor filmes, zenész, multimédia művész a következőképpen fogalmazott az előadás előtt: „Éppen 200 éve, 1819. november 23-án indult el Kőrösi Csoma Sándor Székelyföldről a magyarok eredetének felkutatására. Ám Csoma nem csak ezért fontos számunkra, mert életének 58 éve alatt felbecsülhetetlen tudományos munkát végzett el, hanem azért is, mert személyében rendkívüli emberi nagyság ragyog föl. A 200 éves jubileum kapcsán emléke és alakja előtt kívánunk tisztelegni életét, útját, és belső útját követő mozi-koncerttel, amely a nagysikerű, többszörös díjnyertes film, Az élet vendége – Csoma-legendárium színpadi változata.”

A TVR2-n csütörtökön, január 28-án az Aranyszalagtár Visky Árpádról szóló műsorát ismétlik. A 80 éve született sepsiszentgyörgyi színművészre egy, a hetvenes évek végén készült felvétellel emlékeznek, amelyben József Attila egyik versét mondja el.

Pénteken, január 29-én az Aranyszalagtár adásában Sike Lajos íróra emlékeznek egy 1977-ben készült riporttal: az Ősz Kőszegremetén szövegét írta és felolvasta Sike Lajos. „A jó riporter olyan, mint egy minőségi anyagokból varrt cipő. Elnyűhetetlen” – mondta Szűcs László újságíró Sike Lajos közíróról, aki öt éve hunyt el. A Szamosi László álnéven is közlő író több területen is otthonosan mozgott, riportokat, tényfeltáró anyagokat is írt, munkásságára jellemző volt az igazságérzet, személyére szülőföldje iránti szeretete. Amikor csak tehette szülőfalujában, Kőszegremetén időzött, könyvet is írt a szatmári kis településről.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Együttérző helyeslés – ...
Elsőfilmes rendező alkotása nyerte a ...
Hol a legmagasabb a fertőzési arány ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ