Ajándék az ünnepeltnek és a közönségnek
Terény Ede zeneszerző születésnapjára
Terény Ede zeneszerző születésnapjára
Vissza

Ajándék az ünnepeltnek és a közönségnek

Terényi Ede zeneszerző közelgő 84. születésnapja alkalmából látogatott el Kolozsvárra a Debreceni Kölcsey Kórus és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóit – Madaras Zoltánt, Juhász Andrást, Kerek Csombort, Tóth Leventét – tömörítő SONUS ütőhangszeres együttes, a koncertre szombat délután a Római Katolikus Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében került sor.

Sajnálhatják azok, akik nem jöttek el a szombat délutáni hangversenyre, mivel a szintén kerek évfordulót ünneplő, azaz negyvenéves fennállását idén ünneplő Debreceni Kölcsey Kórus, továbbá  a SONUS ütőhangszeres együttes kiváló produkcióval örvendeztette meg a közönséget. Bodó Márta, a Római Katolikus Nőszövetség elnöke röviden bemutatta a kórust és az ünnepeltet. Terényi Ede zeneszerző korát meghazudtoló fiatalos lendülettel köszönte meg a debrecenieknek, hogy eljöttek Kolozsvárra, hiszen számára is ez volt az első alkalom, hogy élőben hallhatta azt a kórust, amely már CD-lemezt is megjelentetett a repertorájukon szereplő Terényi-művekből.

A zeneszerző kifejtette: ez a születésnapja azért is különleges, mert most fejeződött be az a tízéves munka, amelynek során a kolozsvári Grafycolor Stúdió  kiadta a teljes Terényi-opust  25 lemezen, ezért életművét lezártnak tekinti.

A Debreceni Kölcsey Kórus fellépése már a repertoár miatt is különleges volt: örömmel hallgattuk meg a magyar szerzők – Kodály Zoltán, Petrovics Emil, Kocsár Miklós, Karai József, Ligeti György, Tóth Péter, Balassa Sándor és Terényi Ede – műveiből álló koncertet.  A kórus alapítója Tamási László Liszt Ferenc-díjas karnagy, aki több mint negyvenéves karnagyi tevékenysége során  már számtalanszor bizonyított, így most Kolozsváron is. Nagy tapasztalattal rendelkező karnagy, gesztusait pontosan és hibátlanul reagálta le a kórus. Kiválóan teljesített a két fiatalabb karnagy, Heltai-Duffek Ildikó és Vasné Katona Adrienne is. A kórus teljesítményét méltatva, emeljük ki a kristálytiszta intonációt, a mindvégig érthető szövegmondást, a zenei frázisok tökéletes megvalósítását, a kompakt hangzást. Zongorán kísért Duffek Mihály zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi tanára, dékánja. Tapasztalt előadó, aki kísérőként és szólistaként is – egy-egy ismert Kodály- és Bartók-művet hallgathattunk meg – a tőle elvárt színvonalon teljesített.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból álló SONUS ütőhangszeres együttesből négyen voltak jelen a kolozsvári koncerten. Először J. S. Bach G-dúr triószonátájának első tételét hallgathattuk meg, majd Terényi Ede Swing suite I. tételét (Tahiti) adták elő. Már az első másodperctől arra figyeltem fel, hogy ez a darab nem csak „üres” tánczene, hanem olyan mű, amely az életről, megélt érzelmekről és örömökről  szól. Terényi Ede elmondta: a művet a Thor Heyerdahl (1914–2002) norvég utazóval való személyes találkozása, illetve a Heyerdahl által megvalósított Kon-Tiki expedíció  ihlette. A másik ihletforrás pedig Paul Gaugain Tahiti-élménye volt.

A szenvedélyes hangulatú darabot a négy fiatal előadó szívesen játszotta el másodszor is a születésnapos zeneszerző kérésére. Vasné Katona Adrienne karnagy a Magyarországi Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) által kibocsátott díszoklevelet nyújtott át Terényi Edének, a magyar zenekultúra szolgálatában eltöltött tevékenységét méltatva. 

A Kölcsey Kórus három Terényi-kórusművel zárta fellépését, amelyek  megerősítették a közönséget a zeneszerző vallásosságát és az életbe vetett bizalmát illetően. A Veni Iesu vallásos kórusmű után az Alleluja című rövid darab következett. Mivel az alleluja szó az öröm és a hála kifejezését jelenti, és a harmadik kórusmű címe Új esztendőben vígadgyunk  volt, magától értetődik az a feltételezés, hogy Terényi Ede ars poeticájában a hit mellett a hála és az öröm is fontos helyet kap. Úgy vélem: a Debreceni Kölcsey Kórus és a SONUS ütőhangszeres együttes egyaránt volt ajándék az ünnepelt zeneszerzőnek és a közönségnek.

(Borítókép: Terényi Ede március 12-én tölti  84. évét, ebből az alkalomból ünnepelték a zeneszerzőt. A szerző felvétele)  


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hétfőikép – Sofonisba: ...
Kinevezések és ami mögöttük van
Ablakok, képernyők, drótok: 230 zsák ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ