Agnieszka Holland Sarlatán című filmjét jelölik a csehek az Oscar-díjra
Vissza

Agnieszka Holland Sarlatán című filmjét jelölik a csehek az Oscar-díjra

Agnieszka Holland lengyel rendező Sarlatán című, Csehországban forgatott játékfilmjét nevezi be a Cseh Film- és Televíziós Akadémia (CFTA) az Oscar-díj legjobb külföldi filmek versenyébe – közölte Silvie Marková, a CFTA képviselője a cseh hírügynökséggel.

A cseh akadémiai zsűri a producerek által javasolt tíz filmből választotta ki a Sarlatánt a megmérettetésre, amelynek eredményét 2021. április 25-én jelentik be Los Angelesben.

A Csehországban gyakran dolgozó Agnieszka Holland játékfilmje Jan Mikolásek múlt századi cseh természetgyógyász életét és hányatott sorsát mutatja be. A forgatókönyvet Marek Epstein írta, a főszerepeket Ivan Trojan és fia, Josef alakítják.

A cseh film világpremierje az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt és a világsajtóban nagyon pozitív recenziók jelentek meg róla. Csehországban két hónapja vetítik a mozik és több mint 250 ezren nézték már meg.

Agnieszka Holland alkotása legutóbb szeptemberben a szerbiai Palicson megtartott Európai Filmfesztiválon kapott díjat. A Sarlatán és a Václav Marhoul rendezte Festett madár (eredeti cseh címe Nabarvené ptáce) filmeket jelölték az idei Európai Filmdíjra is, amelynek eredményét novemberben a sevillai filmfesztiválon hirdetik ki.

A múltban eddig két csehszlovák és egy cseh film kapott legjobb külföldi alkotásként Oscar-díjat: az Üzlet a korzón (Ján Kádár és Emanuel Klos, 1965), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Jirí Menzel, 1967) és a Kolja (Jan Sverák, 1996).

(Borítókép: Jelenet a Sarlatán című filmből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Keddtől lehet igényelni a harmadik ...
Hahahalep!
Koronavírus – Kolozs megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ