Aggasztóan gyorsan terjed a kínai koronavírus
Vészkártyákat osztogatnak a kolozsvári repülőtéren
Vészkártyákat osztogatnak a kolozsvári repülőtéren
Vissza

Aggasztóan gyorsan terjed a kínai koronavírus

Lezárták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító Vuhan városát, hogy gátat szabjanak a fertőzésnek. A vuhani lakosság körében nő az aggodalom, sok bevásárlóközpont polcait kiürítették az élelmiszer-tartalékok felhalmozására törekvő lakosok – tudósított a BBC. A hatóságok felszólították az embereket, ne hagyják el a várost. A hírügynökségek csütörtöki közlése szerint a Vuhannal szomszédos Huanggang, nem sokkal azután pedig Ezhou város lezárását is elrendelték. Ez azt jelenti, hogy semmilyen közlekedési eszköz nem mehet be a városokba, s nem is hagyhatja el azokat, a helyi tömegközlekedést is teljesen leállították. Egy ötventagú romániai zenekar – köztük kolozsvári művészek is – nemrég tért haza Kínából, ahol Vuhan közelében is koncerteztek. A vírus lappangási ideje hét-nyolc nap, ezért elővigyázatosságból tíz napon át nem hagyhatják el az otthonukat.

Teljesen leállították csütörtökön, helyi idő szerint délelőtt 10-től a 11 milliós lakosságú Vuhan város tömegközlekedését, felfüggesztették a távolságibusz-, vonat- és a repülőjáratokat. A Vuhantól hetven kilométerre fekvő, közel 8 milliós lakosú Huanggangban szintén leállították a tömegközlekedést, elrendelték a mozik, színházak, kávézók bezárását. Nem sokkal Vuhan után hasonlóan jártak el az egymilliós Ezhou város esetében is.

Csütörtökre már 17 halálos áldozata volt az új koronavírusnak (2019-nCoV), miközben előző nap még nyolc elhunytról számoltak be. Az áldozatok többsége 73 és 89 év közötti, a legfiatalabb közülük 48 évet töltött. 
A legfrissebb hírek szerint csütörtökre a két nappal azelőtti 473-ról 600 fölé emelkedett az új koronavírussal fertőzött, diagnosztizált páciensek száma Kínában, és ez folyamatosan tovább nő. A járvány már az ország 13 régióját elérte, illetve a világ más országaiban is jelentettek már eseteket. A növekvő fertőzésveszély miatt Kínában sokan lemondták utazási foglalásukat, arcmaszkot vásárolnak, és kerülik az olyan nyilvános helyeket, mint a mozik és a bevásárlóközpontok. 

Kolozsváron is megtették az első intézkedéseket

A világ több állama már bejelentette, hogy testhőmérsékletet mérő kapukkal ellenőrzik a koronavírus által érintett kínai térségből érkező utasokat. 

A kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtér csütörtökön közölte, hogy megtették az első intézkedéseket: a terminálokon, az információs irodáknál, a check-in pultoknál tájékoztató anyagokat helyeztek ki a fertőzés megelőzésére vonatkozó információkkal, az egészségügyi személyzet pedig készen áll arra, hogy segítségére legyen mindazoknak, akiknek adott esetben tanácsra vagy egészségügyi ellátásra lenne szükségük. 
A reptéren úgynevezett vészkártyákat is osztanak a Kínába készülő utasoknak, amelyeken összegzik a vírusfertőzés tüneteit, s felhívják a figyelmüket arra, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket. Amennyiben a későbbiekben légúti fertőzésre utaló panaszok jelentkeznének, ajánlják a kártya felmutatását az orvosoknak, mivel az egyben annak is tanújele, hogy az illető járt Kínában, és vegyék figyelembe a koronavírussal való fertőzés lehetőségét.

A kolozsvári repülőtéren osztogatott vészkártya 

Az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió tagállamaiból még nem jelentettek koronavírussal való fertőzést.

Oroszország megkezdte a vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését – jelentette be Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője. Oroszország összes, több mint 200 határátlépő pontján megerősítették az egészségügyi ellenőrzést. 

A vírus mutálódhat, ezáltal jobban fertőzhet

A kínai hatóságok figyelmeztettek, hogy a vírus mutálódhat, s ezáltal növelheti a fertőzőképességét. Akárcsak az élőlényeknek, a vírusoknak is van genetikai anyaguk – dezoxiribonukleinsav (DNS) vagy ribonukleinsav (RNS) –, amelyek módosulhatnak replikációval (mutáció), illetve a vírusok közötti géncserével, azaz rekombinációval. A gyorsan és nagy számban szaporodó vírusoknak nagyobb képességük van a gyors mutációra, mint a sejtes szervezeteknek. Ráadásul az RNS-sel rendelkező vírusok – ilyen a koronavírus is – hajlamosabbak a mutációra, mint a DNS-es vírusok.

Vincent Enouf, a párizsi Pasteur-intézet légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusokkal foglalkozó központjának helyettes vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta: a mutáció a vírusok rendes működési formája. A túlélésük függ ezektől a mutációktól, amelyek révén alkalmazkodni tudnak a környezetükhöz, az általuk megfertőzött különböző gazdaszervezetekhez.

A most megjelent koronavírus esetében, amely egy eddig még nem azonosított állatot fertőzött meg, az emberre történő átterjedést feltehetően elősegítették az első genetikai módosulások, amelyek révén az emberi sejteken lévő receptorokhoz tudott kapcsolódni. Újabb mutációk révén lehetségessé válik a még jobb alkalmazkodása a gazdaszervezethez, így még virulensebbé válhat és gyorsabban terjedhet emberről emberre. 

„Ez elmélet, de oda kell rá figyelni” – mondta Vincent Enouf. A mikrobiológus elmondta azt is, hogy a különböző kínai betegektől levett és „megfigyelt génszekvenciák elég közel állnak egymáshoz.” Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem estek át sok mutáción, s „arra lehet következtetni, hogy az emberről emberre terjedés csak nemrégiben következett be.” 

A BBC szerint a vírus megjelenését december 31-én jelentették az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), de Kína csak január 20-án erősítette meg, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed. 

Megfigyelés alatt a bánsági zenészek 

A temesvári Bánát Filharmónia igazgatója, Ioan Coriolan Gârboni a Mediafaxnak elmondta: ötventagú zenekar – köztük az ország több nagyvárosából származó zenészek, beleértve Kolozsvárt is – ötvennapos koncertturnén vettek részt Kínában, ahonnan kedden érkeztek vissza. Vuhan város közelében is zenéltek, a város repülőterén megfordultak, de ott-tartózkodásukkor még nem volt szó járványról. Mindamellett hazatérésük után, a fejleményeket látva, az igazgató a Temes megyei közegészségügyi hivatal illetékeseivel abban állapodott meg, hogy a temesváriak tíz napig otthon maradnak, és jelentik, ha esetleg légúti megbetegedésre utaló tüneteket tapasztalnak. Arról nincs információ, hogy a többi városban hoztak-e valami óvintézkedést az ügyben. 

WHO: MIT LEHET TENNI A MEGELŐZÉS ÉRDEKÉBEN?
A WHO szerdán Genfben már tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és csütörtökön is tárgyaltak arról, hogy közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdessen-e ki. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette: rendkívül komolyan veszi azt a döntést, és azt csakis a megfelelő megfontolást követően hozzák meg. A világszervezet honlapján összegzi az ajánlásokat, hogy miként lehet a fertőzés terjedésének esélyét csökkenteni. Ezek tulajdonképpen az általános eljárási módok, amelyeket a legtöbb fertőző betegség elkerülése érdekében javasolnak: a szappannal és vízzel való gyakori kézmosást, vagy az alkoholalapú tisztítóval történő kézfertőtlenítést; ajánlatos zsebkendőbe köhögni vagy tüsszenteni, azt használat után azonnal eldobni, kerülni kell továbbá a lázas, köhögő betegek társaságát, s hasonló tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és az esetleges külföldi utazásokról beszámolni. Nem javasolt a nyers vagy félig elkészített állati eredetű tápláléktípusok fogyasztása sem.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ