AFCN-díjat kapott a Váróterem Projekt
Vissza

AFCN-díjat kapott a Váróterem Projekt

A Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) minden évben kiosztja különdíjait azoknak a partnereinek, akik az előző évben sikeres projekteket bonyolítottak le AFCN támogatásból. A díjakat odaítélő zsűrit a korábbi nyertesek képviselői alkotják, a kedvezményezettek 10 különböző kategóriában mérettetnek meg.

„Már az is hatalmas megtiszteltetés volt, hogy idén a Váróterem Projekt bekerülhetett a jelöltek közé, de mint az a 2022. május 16-i, bukaresti díjátadó gálán kiderült, társulatunk nyerte meg A korlátozott kulturális hozzáféréssel bíró fiatal közönség megszólítása díjat, a Négy keréken turnésorozatunk második kiadásával” – olvasható a független színházi társulat közleményében.

Mint írják, a projekt azt a célt tűzte ki, hogy gyermek- és ifjúsági előadásokkal tájol olyan erdélyi településeken, amelyek magyar nyelvű tanintézménnyel vagy tagozattal ugyan rendelkeznek, de magyar nyelvű kulturális intézménnyel nem, így az anyanyelvi kultúrához való hozzáférés hiányt jelent. A turné a korszellemnek megfelelően online és fizikai térben is zajlott, a következő előadásokkal tájoltak: Bánk bán? Online!, Az emberek mindenfélét mondanak, Varjú Karcsi, Borsópróba és Bánk bán? Jelen!

„A vírushelyzet miatti korlátozások egy adott ponton komoly veszélybe sodorták a projekt lebonyolítását, mivel a tanintézmények nem fogadhattak vendégeket. Azt, hogy a határok ösztönzik a kreativitást mi sem bizonyítja jobban, mint a korlátozásokra adott válaszunk: felkerestük az erdélyi gyermekotthonokat és árvaházakat, akik örömmel fogadtak bennünket. Ezek az új partnerségek, és a bentlakókkal való találkozás jelentették a projekt valódi értékét” – írják a közleményben.

A projekt során 36 előadást játszottak 15 különböző településen, s közel 2000 gyermek és fiatal nézte meg ezeket.

(Borítókép: Várótermes szelfi a közönséggel egy osztálytermi előadás után. Fotó forrása: a Váróterem Projekt Facebook-oldala)  

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ