Adventben vagyunk – az Úr eljövetelére készülünk
Vissza

Adventben vagyunk – az Úr eljövetelére készülünk

Vasárnaptól kezdetét veszi az advent, amelynek kettős jellege van. A karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje, amikor Isten Fiának az emberekhez való első eljövetelére emlékezünk. Ugyanakkor olyan időszak is ez a visszaemlékezés, amely ráirányítja figyelmünket Krisztusnak a történelem végén bekövetkező második eljövetele várásának fontosságára. Ezért az adventi idő bensőséges, bűnbánati jellegű és ugyanakkor örvendező várakozás ideje.

Advent első vasárnapján a templomokban elhelyezik az adventi koszorút és ünnepélyesen meggyújtották rajta az első gyertyát. Ez a fény Krisztust jelképezi, aki a világ világosságának mondja magát és azt akarjuk, hogy az Ő fénye elűzzön minden sötétséget az életünkből. Éppen ezért nem elég csupán a koszorún meggyújtani a fényt, hanem gyújtsuk meg a mi szívünkben is, hogy Krisztus fényében járhassunk.

A Roráte vagy hajnali, angyalmise vagy a népi hagyomány szerint aranyos mise a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig kora reggelente tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és a Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére. Az elnevezés a szentmise bevezetőjének latin kezdőszavából származik: „Rorate caeli de super – Harmatozzatok egek, onnan felülről”. Angyali misének is nevezik, mert az Angyali Üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt, mert Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába.

Meglátásom szerint a járvány kitörését és ijesztő terjedését határozott jelként lehet felfogni, amely irányváltoztatást vagy a Szentírás szavaival élve megtérést sürget. Tehát újra kell gondolnunk az életünket, hogy lássuk, kik vagyunk és mi a feladatunk. Főként ebben az elcsendesedésre hívó időszakban együttérző szívvel lehet és kell vigaszt és örömet adnunk.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...