Ablakok, képernyők, drótok: 230 zsák szemét gyűlt Sárvásártól Farnasig
Vissza

Ablakok, képernyők, drótok: 230 zsák szemét gyűlt Sárvásártól Farnasig

Ha cifra Kalotaszegen átvonatozva a tavaszi verőfényben netán feltűnően zöldnek találnánk a zsoboki dombokat, az nem magától ilyen: 35 személy, óvodástól nagyszülőig egy szombatját áldozta arra, hogy a Sárvásárnál Zsobok felé lekanyarodó autóút mindkét oldalát, a patakot, a sáncot egészen Farnasig széles sávban megtakarítsa a szeméttől, beleértve a zsoboki vonatállomás környékét és a falubeli utcákat. A terület nem kicsi, Sárvásártól 5 kilométerre van Zsobok, s onnan még egy madártávra Farnas, a zsoboki utca sem csak egyetlen főútból áll, bár a messze földön jó gazda hírében álló helybelieket ismerve, talán ott akadt a legkevesebb gyűjtenivaló.

Szombaton reggel már fél tízkor elkezdődött a közös takarítás, ahova a Zsoboki Kulturális Egyesület hívta – ezúttal is sikerrel – a falubelieket. A jelentkezőket Sárvásárig szállították, majd onnan gyalogosan indult a csapat hazafelé, közben több kisebb csoportban átfésülve az út környéki bokros, erdős területet, és összegyűjtve a gondatlanul eldobott szemetet: műanyag- és üvegpalackok, kábelköteg, ablakok rámástól, de még asztali számítógép képernyőket is találtak a természetben. A lebonyolítással megbízott Gál Jankó Szabolcs szervezőtől megtudtuk: az este fél hatig elhúzódó közmunka során több mint 230 zsáknyi szemét gyűlt össze.

Fotó: Facebook

Gál Máté István polgármester, szintén a szemétgyűjtési szervezőjeként a közösségi hálón arra kér „mindenkit, aki könnyed mozdulattal kidobná az autóból az üres üveget vagy eldobná az út mellé a csokis zacskóját, gondoljon arra, hogy szeretné-e a saját udvarán is így látni? Ha nem, az első kukáig vigyázzon rá, s oda dobja!”

Fotó: Facebook

A járvány miatt szükségszerű másfél évnyi kényszerszünet után ez volt az idei első szemétgyűjtési közmunka. Egyébként évente kétszer szerveznek hasonlót, márciusban, a Föld napja alkalmával, majd a falunapok előtt. A közmunkával párhuzamosan a zsoboki presbitérium favágásra hívta a presbitereket, a zsoboki illetőségű polgármesterrel együtt közel tucatnyi részvevőnek köszönhetően mintegy hat rakománynyi fát vágtak és szállítottak az egyház részére. Zsobokon mind a mai napig komoly kötelezettségüknek tartják a közmunkát a falubeliek, így aztán a szervezők ez alkalomra megfogalmazott jelszava tulajdonképpen sokkal inkább tekinthető megállapításnak, semmint felhívásnak: „A közmunka nem a múlté, nem veheti el tőlünk a vírus sem!” A közös munkálkodást a járvány miatt kötelezően szabadtéren sütött miccsel köszönték meg a szervezők.

Fotó: Facebook

Március elején Váralmás község teljes területére vonatkozóan hasonló kezdeményezéssel fordult a lakossághoz közösségi oldalán az önkormányzat: lakossági részvétellel szeretnék megtisztítani a zöldövezeteket a faluban és a települések határában. Pénteken a szociális segélyben részesülők részvételével zajlott a szemétgyűjtés Váralmás településen, március 13-án, szombaton folytatnák a takarítást a patakmedrekkel és az útmenti területekkel az egész községben. Mint az eredeti felhívásban szerepel, számítanak a lakosság polgári kötelességtudatára és ennek szellemében minél több részvevőre.

Fotó: Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ