A Találkozás terepe – szabadtéri társadalmi-közösségi színház Kolozsváron is
Vissza

A Találkozás terepe – szabadtéri társadalmi-közösségi színház Kolozsváron is

Új projektet indít a Shoshin Színházi Egyesület a Bukaresti Lengyel Intézettel, a BBTE Színház és Film Karral, valamint több kolozsvári független színházi és civil szervezettel együttműködve (Made in Pata Rât Egyesület, Váróterem Projekt, MagicPuppet). A Találkozás terepe elnevezésű sorozat eseményei augusztus és október között zajlanak Kolozsváron, Pataréten és Mérán, de online szemináriumokra is sor kerül majd, olvasható az egyesület közleményében.

Mint írják, a projekt célja, hogy lengyel mintájú szabadtéri és társadalmi-közösségi színházi módszerek révén közelebb hozza az emberekhez a közterületeket, kulturális vonatkozásban közösségeket élénkítsen, illetve hozzájáruljon a szabadtéri művészet népszerűsítéséhez. A projekt a romániai közönségnek kívánja bemutatni – mind az átlag nézők, mind pedig szakmabeliek számára – a lengyel szociális színházi iskolát, feltárva ennek többrétűségét, elméleti-történelmi és kortárs-gyakorlati szempontból egyaránt.

A Találkozás terepe több részből áll: augusztus első hetében a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) módszerei alapján több utcai akcióra is sor kerül Kolozsváron. Az 1973-ban alapított kultikus, nemzetközi hírnevű Akademia Ruchu társulata Lengyelország egyik legaktívabb és legnagyobb hatású, legendás színházi szervezetévé vált, olyan alkotásokat hozva létre köztereken, amelyek egyedülállóan ötvözik a színházat, a vizuális művészeteket, a filmet és a performanszot, erős politikai és társadalmi üzeneteket közvetítve. Módszerük alapja a mozgás, a tér, a képi narráció és a „színházi viselkedés”.

A sorozat ezen szakaszán több kolozsvári független társulat 6 színésze vesz részt, akik Zbigniew Olkiewicz (Akademia Ruchu alapító tag) és Jaroslaw Siejkowski (Art Junction Alapítvány és Teatr Biuro Podróży) vezetésével 10 napos munkafolyamat keretében több utcai akciót, beavatkozást hoznak létre Kolozsváron. Ezeknek egy része előre meghirdetett esemény lesz, augusztus 7-én és 8-án, ezek pontos helyszíneit és időpontjait a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán, illetve a projektpartnerek platformjain ismertetik a nyilvánossággal.

Október elején árnybáb műhely zajlik majd Pataréten a roma közösséghez tartozó gyerekekkel és fiatalokkal. Barbara Prądzyńska (Art Junction Alapítvány) vezetésével és Antonio Gonzalez Rodriguez asszisztenciájával a résztvevők árnyjáték technikák segítségével készítenek majd egy rövid előadást, amelyet családtagjaiknak és a helyi közösségnek mutatnak be.

Október második felében két online szemináriumot szerveznek lengyel szakértők és akadémikusok részvételével, amelyek középpontjában a Lengyelországban alkalmazott, közösségek mozgósítását és a közterületekhez való közeledést célzó különböző, változatos stratégiák állnak. Emellett az Akademia Ruchuról készült, Andrzej Sapija által rendezett 2006-os dokumentumfilm online közvetítésére is sor kerül.

A Találkozás terepe projekten belül a Shoshin Színházi Egyesület tagjai szeptember elején egy szabadtéri előadást hoznak létre a kolozs megyei Mérában, helyi résztvevőkkel. Ez az elem az Európai Unió Erasmus + programja által finanszírozott RIOTE 3 (Rural Inclusive Outdoor Theatre Education 3) európai projekt része.

Partnerek a bukaresti Lengyel Intézet, a BBTE Színház és Film Kar, a Váróterem Projekt, a MagicPuppet és a Made in Pata Rât.

További információkat a Shoshin Színházi Egyesület Facebook és Instagram oldalán olvashatnak.

(Fotók: Tóth Helga)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nagyenyedre érkezett a Máltai ...
VIDEÓ – „Kizöldült” és negatív ...
Látásproblémákkal küzd ötből egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ