A szó hatalma az Atlantisz harangozban
Vissza

A szó hatalma az Atlantisz harangozban

A János Zsigmond Unitárius Kollégium és a kolozsvári Phoenix Könyvház április 13-15. között XVIII. alkalommal szervezte meg az Atlantisz harangoz országos versmondó vetélkedőt, amelyre Erdély tíz megyéjének magyar oktatású középiskolájából 52 verskedvelő diák jelentkezett be.

Az idei tematikát a szervezők (Dénes Éva, Solymosi Zsolt) A szó hatalma címmel határozták meg. Elsősorban azt akarták megragadni, hogy milyen különös erővel bírnak a szavak, hogyan mondják el a számunkra megfogalmazhatatlan és kimondhatatlan valóságot, érzést, vágyat, a lét kifürkészhetetlenségét. Kötelező versként Karinthy Frigyes Az ige így születik című versével kellett készülniük a versenyzőknek. Szabadon választott magyar vagy világirodalmi alkotásként pedig a témához illeszkedő modern vagy posztmodern verssel, versrészlettel. A pénteki megnyitón a kollégium Dávid Ferenc imatermében nyitóverset szavalt Tőtszegi Zsuzsanna végzős színis hallgató – egykori atlantiszos díjazott, áhítatot tartott Rácz Norbert Zsolt unitárius tiszteletes, és megzenésített versekkel a kolozsvári Karaván együttes lépett fel, majd a szakmai műhelymunka következett. Köszöntőt mondott Vârtic Mayla Júlia, az Oktatásügyi Minisztérium Kisebbségi Főosztályának szakfelügyelője, és Tárkány Erika megyei tanfelügyelő. A versenyen Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Juhász Gyula művei hangzottak el, a zsűri (Laczkó-Vass Róbert, Rekita Rózália, Kocsis Tünde, Náno Csaba, Pop Ioana) ezek előadásmódját értékelte. Szombaton, április 14-én a díjkiosztó után a kollégium Felvinczi György dísztermében Laczkó Vass Róbert és Szép András előadói estjére került sor Az indiánok nem hagynak cserben minket címmel. A részvevők kegyelettel emlékeztek meg Jancsó Miklós színművészre és tanárra, aki éltében teljes mértékben támogatta ezt a hagyományos vetélkedőt.

Két korcsoportban díjaztak, a IX-X.osztály kategóriában I.díjat kapott Kocsis Alexandra a margittai Horváth János Elméleti Líceumből, II.díjban részesült Balogh Ádám-Csaba a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, III.díjat érdemelt Kiss Boglárka Dalma a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból. Dicséretben részesítették Sánta Richárdot a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumból, Füstös Attila-Zoltánt a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolából, Dimény Kristófot a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, Atanackovic Nataliját a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból és Szász Bernadettet a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskolából. Vitéz Magyari Eszter különdíját kapta Kósa-Szigethy Zsófia a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból, a Simon Kamill-küldíjat Kelemen Irénke kapta a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskolából, a Phoenix könyvház különdíját Balogh Pánczél Ádámnak ítélték oda a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, Laczkó-Vass Róbert különdíját Balogh Ádám kapta, a Jancsó-küldíjat pedig Atanackovic Natalija érdemelte.

XI-XII.osztályos kategóriában I.díjat nyert Bogdán Farkas a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, II.díjat nyert Sepsi Melinda a zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceumból, III.díjat kapott Pánczél Kata a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból. Dicséretben részesült Grebur Krisztina a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, Bara Tamás a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolából, Pál Emil András a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolából, Nagy Nóra Lilla a segesvári Mircea Eliade Főgimnáziumból és Birizdó Szabolcs Mihály Marosvásárhelyi Református Kollégiumból. Balázs Ernő különdíjat vehetett át Farkas Júlia Kolozsvári Református Kollégiumból, Reményik Sándor küldíjat érdemelt Bíró Sándor a Kolozsvári Református Kollégiumból, de Laczkó-Vass Róbert különdíjat vehetett át Varga Gergő a segesvári Mircea Eliade Főgimnáziumból és Román Sarolta a Báthory István Elméleti Líceumból. 

Borítókép: Vakarcs Lóránd 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ