A Szent Mihály templomot is belakták a hívek karácsonykor
Vissza

A Szent Mihály templomot is belakták a hívek karácsonykor

A karácsony idén is úgymond „megmozgatta” Kolozsvár apraját-nagyját. Szívet melengető érzés volt a történelmi vallásfelekezetek – így a római katolikus – templomaiban látni a Jézus születése feletti öröm miatt csillogó szemeket az annyira fontos, esetenként hiányzó szeretetteljes mosolyt az arcokon, hallani az ünnepi jókívánságokat.

Hetek óta készültek a gyermekek, a fiatalok a hagyományos szentesti pásztorjáték és kánta bemutatására, a megszületett üdvözítő köszöntésére.

Karácsony főünnepén többnyire megteltek az istenházák. A kolozsvári Szent Mihály templomot is belakták a hívek, akiknek örömteljes rácsodálkozása egyaránt szólt mind Isten megszületett fiának, mind az Erdély kulturális fővárosa jelképének tekintett, gótikus fenséget árasztó, teljesen újjászületett, lenyűgöző főtéri katedrálisnak.

A szentmise főcelebránsa, László Attila főesperes-plébános szentbeszédében rámutatott, hogy e születés jelenvalóvá tette, hogy nem hagyta el az embert az Isten. Beteljesült, amit a próféták megjövendöltek: az örökkévaló belépett az emberi történelembe. Isten emberré lett, hogy mi istenivé lehessünk. A továbbiakban többek között rámutatott: ez a születés új korszakot nyitott az emberiség életében, azokéban is, akik mit sem tudnak Jézusról, de azokéban is, akik már ismerik, mégsem ismerik fel benne a megváltójukat. „Pedig ma is velünk van, megtapasztalható, szemlélhető. Nincs nehezebb dolgunk, mint a pásztoroknak, akik egy istállóbeli gyermekben kellett dicsőítsék a mindenség urát” – fogalmazott a főesperes-plébános. „Ha pedig megsejtünk valamit Jézus születésének csodájából, akkor azt is megértjük, hogy nekünk is újra kell születnünk! Aki ugyanis találkozik a betlehemi gyermekkel, az valami legyőzhetetlen vágyat fog érezni arra, hogy a Jézus által hozott minőségileg új emberi életet, vagyis az isteni életet akarja élni. Talán az az átalakulás hasonlítható ehhez az újjászületéshez, mint amit a nő és a férfi él át, amikor szülővé lesznek. Új érzések, új vágyak, új célok jelennek meg az életükben. Ami addig megfoghatatlan, az kézzelfogható lesz. Így a karácsony lényege is az, hogy a mi teremtőnk nem egy eszme Isten, hanem Emmanuel, „velünk lévő Isten”, és közelebb van hozzánk, mint a saját énünk” – mutatott rá. „Az Ünnep tény. És válaszra hív. Ha bármi bizonytalanságod volna még döntésedben, szíveddel halld meg: elküldte ő Szent Fiát Istenünk! Örvendjünk! ” – tette még hozzá László Attila.

A főünnepi szentmisén a Szent Mihály Plébánia Szent Cecília kórusa és zenekara többek között Colin Mawby Pastoralmesse in G művét adta elő Potyó István karnagy vezényletével.

Borítókép: László Attila: „Ez a születés új korszakot nyitott az emberiség életében" (A SZERZŐ FELVÉTELE)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ