A számtalan tragédia közt jó történetek is megbújnak
Megnyílt a World Press Photo kiállítás Kolozsváron
Megnyílt a World Press Photo kiállítás Kolozsváron
Vissza

A számtalan tragédia közt jó történetek is megbújnak

Ne az előítéleteinket vetítsük ki a képekre, hanem teljesen nyitott elmével, befogadó hozzáállással „fogyasszuk” a kiállítást, javasolja az érdeklődőknek Jerzy Brinkhof, a World Press Photo tárlat kurátora. A világ legnívósabb sajtófotó-pályázatára beérkezett alkotásokból álló kiállítás több mint 45 ország mintegy 100 helyszínén, köztük három romániai városban, Bukarestben, Temesváron és Kolozsváron látható. A kolozsvári tárlatot kedd este, a Művészeti Múzeumban nyitották meg.

A megnyitón többek között felszólalt Stella Ronner Grubacic, Hollandia romániai nagykövete, aki elmondta, Hollandia a kezdetektől támogatja a kiállítást szervező amszterdami szervezetet, mivel fontos az ország számára a sajtó függetlensége és annak megóvása. A nagykövet kiemelte, jelenleg a világ lakosságának mindössze 9 százaléka lakik olyan országban, ahol biztosított a sajtó szabadsága.

A tárlat megnyitóját követően annak kurátorával, Jerzy Brinkhoffal beszélgettünk.

John Moore Síró lány a határon című felvétele kapta az Év sajtófotója díjat. A kép Mexikó és az Egyesült Államok határán készült, amikor a honduraszi menedékkérő kislányt és anyját az amerikai határőrök őrizetbe vették

A World Press Photo versenyt egy, azonos nevű amszterdami non-profit szervezet hirdeti meg, idei kiírásukra 129 ország 4738 fényképésze 78 801 képet nevezett, ezekből független, szakmai zsűri 140 felvételt díjazott, több kategóriában, mint hír-, sport-, természetfotó, sorozat vagy portré.

– A legfontosabb, hogy nyitott, befogadó attitűddel jöjjenek az emberek. Legyenek nyitottak a sokkra, a meglepetésekre, ne a saját véleményüket, gondolataikat vetítsék rá a kiállításra. Először a képek mellé csatolt szöveget olvassák el, utána fogyasszák csak a képeket, és mindeközben nyissák ki az elméjüket – javasolta az érdeklődőknek Jerzy Brinkhof kurátor.

A tavalyi World Press Photo kiállítást a tragédiák, háborúk uralták, így arról is kérdeztük a fiatal kurátort, melyek az idei fő témák, melyek azok a problémák, események, amelyek jelenleg az emberiség sorsát meghatározzák.

– A háború és az erőszak mindig része volt és mindig része lesz a kiállításunknak, elég csak a jemeni és szíriai krízisre, az afganisztáni bombatámadásokra gondolni. Ám ezek mellett egyre erőteljesebben van jelen a kiállításunkon a klímaváltozás körüli krízis. Ennek a témának külön kategóriát hoztunk létre tavaly, az ide beválogatott képek pedig bemutatják, mennyire égető ez a probléma. Igen, számos helyen problémát jelent az alapvető emberi jogok megsértése, de én azt hiszem, hogy a klímakrízis miatt sérülnek a legtöbb alkalommal az alapvető emberi jogok. Vegyük csak a kiállítás anyagában tükröződő háborúkat, ezeknek is gyakran a klímakrízis az egyik megbújó oka. A szíriai háború egyik gyökere is például a mezőgazdaság összeomlása és az élelmiszerhiány volt – fogalmazott a kurátor.

Újrahasznosítható tárgyakat gyűjtő kisfiú a fülöp-szigeteki Pasig folyón lebegő matracon pihen. Mário Cruz felvétele a környezet kategória III. díját nyerte el

Jerzy Brinkhof kiemelte, soha nem rejtenek el képeket, témákat, de mindig tiszteletben tartják az adott közösség kultúráját, értékrendjét, így a kényesebb témákat, mint meztelenség, erőszak, néha nem helyezik előtérbe. Romániában a nyertes, főleg migrációval foglalkozó képekkel indítottak, a második teremben a hírfotók, a harmadikban a portrék és sportfotók kaptak helyet, a tárlatot a természetfotók és a környezetvédelmi fotók zárják.

Shirani Bolle graffitiművész Savita Halappanavar, az ír abortusztilalom leghíresebb áldozatának portréját festi meg. Olivia Harris Blessed be the fruit című sorozata a kortárs problémák kategória első díját kapta 

A kurátort arról is kérdeztük, ha ő vezetne körbe a kiállításon, mely témákat, képeket emelné ki.

– A jó történeteket mutatnám be, mivel számos pozitív, építő történetet is megmutat a kiállítás. Például, hogy mennyi ember mekkora erőt fektet a természetvédelembe: látható, ahogy egy nő küzd az elefántok illegális vadászata ellen, ahogy emberek összefognak egy karib-tengeri szigeten a helyi flamingók megvédése érdekében. Láthatók a tiszta emberi erőfeszítések és az emberi összefogás ereje. Megmutatnám, hogy létezik egyfajta egyensúly – emelte ki Jerzy Brinkhof.

A szakember elmondta, a tárlatot több mint 100 helyre viszik el, és több mint 4 millió ember nézi meg évente. Kiemelte, reméli, hogy a kiállítás formálja ezeknek az embereknek a látásmódját, és annak köszönhetően, hogy megismerik, mi történik a mai világban, jobban informáltak lesznek, és talán tesznek valamit azért, hogy a világ jobbá váljon.

 A kiállítás július 21-ig látogatható.

(Borítókép: Jerzy Brinkhof kurátor a tárlat kolozsvári megnyitóján. Fotók: World Press Photo/Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Fennakadások a forgalomban a ma ...
Katonai díszszemle és közönség nélkül ...
Egy közeljövőben játszódó bestseller ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ