A PSD a járványhelyzet kezelése miatt buktatná meg a liberális kormányt
Vissza

A PSD a járványhelyzet kezelése miatt buktatná meg a liberális kormányt

A járványhelyzet kezelése került az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány középpontjába, amellyel a legnagyobb parlamenti párt meg akarja buktatni a Ludovic Orban vezette liberális kisebbségi kabinetet.

A bizalmatlansági indítvány szövegét ma Marcel Ciolacu, a PSD elnöke ismertette.

A szociáldemokraták azt vetik a liberális kormány szemére, hogy annak tagjai többször maguk szegték meg azokat a szabályokat, amelyeket ők maguk állítottak fel a járvány terjedésének megállításáért.     Az indítvány külön fejezetet szentel annak, hogy a szociáldemokraták szerint a liberálisok álságosan viselkedtek a járvány idején, hiszen míg azt mondták a lakosságnak, hogy a járványhelyzet nagyon súlyos, ők maguk viszont úgy viselkedtek többször, mintha a koronavírus nem létezne.

Az indítvány felidézte azt a korábban nyilvánosságra került fényképet, amelyen Orban és a kabinet több tagja látszik, amint a kormány épületében ünnepelnek, alkoholt fogyasztanak és dohányoznak, miközben nem hordanak maszkot. A szociáldemokraták a kormányt támogató Klaus Iohannis elnöknek is felróják, hogy a legutóbbi EU-csúcsról olyan fénykép jelent meg róla, amelyen több európai vezető veszi őt körül, beszélget velük, és csak a román elnök nem viselt maszkot. Az ellenzéki párt szerint a liberálisoknak azért csúszott ki a kezükből a járványhelyzet kezelése, mert ellentmondásos döntéseket hoztak.

Bírálták, hogy a liberális kormány és az államelnök több ezer román állampolgár kiutaztatását tette lehetővé a szükségállapot idején.

"Nem számított azoknak a román dolgozóknak az egészsége, akiket autóbuszokba és repülőkbe zsúfoltak össze, Iohannis és Orban számára egy dolog volt fontos, mégpedig a nyugat-európai országok vezetői jóindulatának az elnyerése, miután ez utóbbiak olcsó munkaerőt kértek Bukaresttől" - olvasható az indítványban. A szociáldemokraták azt is felróják a kormánynak, hogy a járvány idején visszaélések történtek a közbeszerzések terén az egészségügyben.

Az indítványt várhatóan a héten fogják felolvasni, majd a két ház együttes ülésen fog szavazni róla. A törvényhozók felének plusz egynek a voksára van szükség a kormány megbuktatásához. Az indítványt 205 törvényhozó írta alá, az elfogadásához, ami a kormány megbuktatását jelentené, 233 szavazatra van szükség. A PSD szavazatai önmagában nem elegendőek, ehhez más kisebb pártok támogatására is szükség van.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ