A nemzetközi grafika egy szelete a Művészeti Múzeumban
Megnyílt a kilencedik Tribuna Graphic kiállítás
Megnyílt a kilencedik Tribuna Graphic kiállítás
Vissza

A nemzetközi grafika egy szelete a Művészeti Múzeumban

Egyre több, a világ minden tájáról származó művész érdeklődik a Tribuna kulturális folyóirat és a kolozsvári Művészeti Múzeum által szervezett kortárs nemzetközi grafikai tárlat, a Tribuna Graphic iránt – derült ki az idei kiállítás múlt csütörtöki megnyitóján. A kilencedik alkalommal megszervezett tárlat 26 ország 30 alkotójának munkáit mutatja be, reflektálva a művészeti ág változásaira, különbözőségeire is – hangzott el a megnyitón, amelyen a kiállítás katalógusát is bemutatták. Az eseményen a kiállító külföldi művészek közül is jelen voltak néhányan, Ann-Kristin Källström Svédországból, Eddie Lui Hong Kongból, míg Kecskés Péter Magyarországról érkezett Kolozsvárra.

Az érdeklődőket, valamint a jelenlévő művészeket Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója köszöntötte a megnyitón. Az intézményvezető kiemelte: évről évre színvonalasabb, minőségibb kiállítást szervez a Tribuna, így jövőre már impozánsabb, nagyobb termekebe kell költöztesse azt. Arról, hogy jövőre is lesz kiállítás Mircea Arman, a Tribuna menedzsere biztosította a jelenlévőket, hangsúlyozva: a Tribuna Graphicot a folyóirat fenn kívánja tartani.

A kiállítást Pavel Pușcaș műkritikus méltatta, aki szerint az idei válogatás nagyon „erős”, színvonalas lett.

– Ha körülnéznek, és megtekintik ezt a varázslatot a falakon, láthatháják, hogy rendkívül elismert művészek munkái is itt vannak, olyan nagy alkotók művei, akik a nemzetközi grafikai térben jelentősek. Az a tény, hogy ezek a grafikusok részt vesznek ezen az eseményen, akár el is jönnek ide, a kiállítás minőségét, értékét jelzi – értékelte a tárlatot a műkritikus.

Ovidiu Petca, a kiállítás kurátora elmondta: egyre több művész akar részt venni a Tribuna Graphicon, mivel az évről évre kiadott kiállításkatalógusnak is köszönhetően egyre népszerűbbé válik világszerte. Dan Breaz, a tárlat biztosa, a Művészeti Múzeum munkatársa a megnyitón elmondta: a Tribuna Graphic művészeti értéke kiemelkedő, amely évről évre feltárja, bemutatja, hogyan alakul, fejlődik a kortárs grafika nemzetközi szinten. „Nagyon különböző alkotások ezek, ám mégis, minden évben gyönyörűen működnek együtt” – hangsúlyozta Dan Breaz.

A rendezvényen jelen volt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is, aki köszönetet mondott a szervezőknek.

A Tribuna Graphic kiállítás december 2-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér, 30. szám).

(Borítókép: A kiállító művészek közül hárman személyesen is részt vettek a megnyitón. Fotó: Horváth László)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kudarc részsikerekkel
Online koncert és előadás a magyar ...
Fejetlenség az oltási platformon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ