A német CDU új elnöke a migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre
Vissza

A német CDU új elnöke a migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre

A migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szombaton megválasztott új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer.
A politikus a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy mi lesz az első nagy „projektje”, elmondta, hogy januárban úgynevezett műhelytanácskozást szerveznek a migrációról és a biztonságról szakértők és a jelenlegi „migrációs és menekültügyi politika bírálói” részvételével.
A tanácskozás célja „konkrét javítások kidolgozása” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer. Hozzátette, hogy az eredményeket beépítik majd a májusi európai parlamenti választásra készítendő programba.
Hangsúlyozta, hogy az alulmaradt elnökjelölteknek – Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezető, Jens Spahn egészségügyi miniszter – is tenniük kell a CDU egységének megőrzéséért. Mint mondta, az elnökválasztási küzdelem során mindig egyetértettek abban, hogy mindhárman felelősek a párt összetartásáért, azért, hogy a választásból egységesen kerüljön ki a CDU.
Annegret Kramp-Karrenbauer egy másik interjúban, az ARD országos köztelevízióban arról is beszélt, hogy miként képzeli el a párt és a szövetségi kormány viszonyát az új felállásban. Jelezte, hogy ezen a területen is átalakításokra készül. 
Hangsúlyozta, hogy hajlandó „szembeszállni” Angela Merkel kancellárral, a CDU volt elnökével, ha a párt érdeke ezt diktálja. „Ami jó, azt továbbvisszük, és változtatunk, ahol változtatni kell” – fogalmazott.
Kifejtette, hogy erősíteni kell a párt szerepét a kormányzati döntések meghozatalában.  A CDU-nak, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának, valamint a kormánynak egy „háromszöget” kell alkotnia – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer. 
A párt keresztényszociális irányzatához és Angela Merkel középre húzó politikájának támogatóihoz sorolt Annegret Kramp-Karrenbauert szűk többséggel, a küldöttek 51,7 százalékának támogatásával választották meg elnöknek a CDU szombati, hamburgi tisztújító kongresszusán. A választás döntő, második fordulójában a konzervatív irányzathoz és Angela Merkel politikájának bírálóihoz tartozó Friedrich Merz volt az ellenfele.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Megnyitották Essig Józsefnek a ...
Fordulók és fordulatok
Koprodukcióval folytatódik a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ