A Mozart!-ot állítják színpadra az apáczaisok
Vissza

A Mozart!-ot állítják színpadra az apáczaisok

Már a koreográfiákat tanulják az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai, a tervek szerint július elején bemutatják ötödik musicaljüket: idén Lévay Szilveszter és a cseh Michael Kunze Mozart! című produkcióját állítják színpadra, derült ki a tegnap délután tartott sajtótájékoztatón. A különleges előadás kapcsán szervezett sajtóértekezleten az újságírók rövid ízelítőt is kaptak a készülő produkcióból, amelyről Lovassy Cseh Tamás, az előadás rendezője és Szabadi Ildikó zenei vezető mesélt.

Az iskola diákjai eddig már négy musicalt mutattak be: kétszer dolgozták fel a Dzsungel könyvét, de a Szép nyári nap és a Hair is szerepel az előadásaik listáján. A musicalek elkészítésében szinte 200 diák vett részt, és azokat megközelítőleg 16 000 ember látta, derült ki a sajtótájékoztatón.

– Öt éve, amikor az első hasonló ötlettel megkeresett Szabadi Ildikó tanárnő, nagyon meredeknek tűnt, hogy az iskola olyan projektbe menjen bele, amelyre több hónapon keresztül készülnek a diákok, és az így született igényes színdarabot nem az iskolában akarják bemutatni – mondta el a sajtó képviselőinek az iskola igazgatója, Vörös Alpár, majd hozzátette: az első produkció sikereit látva rájött, ezt érdemes folytatni. „Ám most már látjuk, hogy érdemes volt ezt így véghezvinni: a diákok rengeteget nyertek ezekből a programokból, és egy erős közösség kovácsolódott össze. Mindazok az előadások, amelyeket bemutattak, róluk szólnak, az ő korosztályukról”, hangsúlyozta.

– Jelenleg már a koreográfiákat tanulják a diákok, de a folyamat még tavaly ősszel, egy tréninggel kezdődött, aminek az volt a céja, hogy megismerjék, milyen egy színpadi helyzet, a karakterépítés – mondta el a sajtó képviselőinek Lovassy Cseh Tamás. Az előadás kapcsán kiemelte: a Mozart! az Amadeus című film adaptációja, amelynek központi figurája az a Mozart, akit a közege sem tud befogadni, de ő sem találja a helyét. Az előadás végigköveti a zeneszerző életét, gyerekkorától egészen utolsó pillanatáig.

– Amikor hozzányúltunk ehhez a szöveghez és zenei anyaghoz, az volt a cél, hogy próbáljunk meg arról beszélni, mit jelent ma annak a gondolata, hogy egy fiatal felnőtt megpróbál szabadon, kötöttségek nélkül élni. Olyan figurákat szeretnénk színpadra állítani, akik mindannyiunk számára ismert emberi alakok, miközben megpróbálunk eltávolodni mindentől, amit a musicaljátszás felkínál: a könnyedségtől és konfliktusmentességtől. Mi meg szeretnénk mutatni azokat az embereket, akik bizonyos élethelyzetekbe kerülve döntéseket hoznak, amely döntések súlyát életük végéig cipelik – mondta még el a rendező.

A felkészülésről bővebben Szabadi Ildikó beszélt, aki már szeptemberben elkezdett dolgozni a diákokkal, felkészítette a szólistákat a castingra. Azóta hetente 2-5 alkalommal próbáltak a diákok. „Rendszeres, kitartó, alázatos munka gyümölcse az előadás”, tette hozzá.

Ez az első év, amikor az apáczais musicalben nemcsak az iskola diákjai szerepelnek, hanem más iskolák diákjai, egyetemisták is bekerülhettek a színdarabba, természetesen ők is castingon vettek részt, derült még ki a sajtótájékoztatón.

Azok, akik több információt szeretnének megtudni az előadásról, kulisszatitkokra, próbákra is kíváncsiak, követhetik a musical Facebook-oldalát (Facebook/Mozart Apaczai).


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ