A legfelsőbb bíróság elutasította Dragnea felülvizsgálati kérelmét
Vissza

A legfelsőbb bíróság elutasította Dragnea felülvizsgálati kérelmét

Börtönben marad Liviu Dragnea, a parlament volt házelnöke, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi elnöke, miután a legfelsőbb bíróság hétfőn jogerősen elutasította újabb felülvizsgálati kérelmét.

Az akkor még kormányon lévő PSD-t erős kézzel vezető, és a kormányt háttérből irányító politikust csaknem egy évvel ezelőtt, 2019. május 27-én hivatali visszaélés, illetve okirat-hamisításra való felbujtás miatt ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság.

Dragnea ezúttal eljárási szabálysértésre hivatkozva kérte börtönbüntetése eltörlését. Keresetét egy - bebörtönzése után kimondott - alkotmánybírósági határozatra alapozva azt állította: az ügyében alapfokú ítéletét kimondó háromtagú bírói tanács törvénytelenül alakult, hiszen nem korrupcióra szakosodott bírák vettek részt benne.

A hivatkozott alkotmánybírósági határozat kimondta: minden olyan pert újra kell tárgyalni, amelyben alapfokon a szabálytalanul alakult (azaz nem korrupciós ügyekre "szakosított") háromtagú tanácsok ítélkeztek 2019. január 23. előtt, kivéve azokat az ügyeket, amelyekben az alapfokú ítélet azóta jogerőre emelkedett.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa megalapozatlannak minősítette és elutasította Dragnea újabb felülvizsgálati kérelmét, ugyanakkor jóváhagyta, hogy az ügyben alkotmányossági kifogással forduljanak az alkotmánybírósághoz.

Dragnea ügyvédei az elmúlt évben több perújítási, illetve felülvizsgálati kérelemmel próbálták meg elérni védencük szabadlábra bocsátását, de a legfelsőbb bíróság eddig minden jogorvoslati kérelmüket elutasította.

Dragnea vezetése alatt a PSD történelmi győzelmet aratott a 2016-os parlamenti választásokon, de a pártelnök - akit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy választási csalással összefüggő korrupciós ügyben - priusza miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki tisztséget. Dragnea jelenleg a Bukarest melletti rahovai börtönben tölti büntetését, ahol az autószerelő műhelyben dolgozik.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ