A körforgás
Vissza

A körforgás

Közeledik a szombati kormányellenes tüntetés, amelyet pont egy évvel tartanak a diaszpóra tavalyi augusztus 10-i tiltakozó megmozdulásának egy éves évfordulója alkalmából. Mint ismert, tavaly futballhuligánok szivárogtak be az emberek közé, és erőszakos cselekményeket követtek el, ugyanakkor a csendőrök is szokatlanul agresszíven léptek fel a tüntetők ellen, már a koraesti órákban könnygázzal fújták le a tüntetőket, majd ártalmatlan embereket bántalmaztak. A tüntetés koreográfiája teljesen eltért az előzőéktől, ami azt sejteti, hogy megrendezett akció volt, a hatóságok mintha hergelték volna a tiltakozókat, hogy minél hamarabb kitörjön a balhé és legitimálni lehessen az erőszakot.

Hivatalosan ma sem tudjuk pontosan, mi történt, mert az ügyészség semmire nem jutott a vizsgálatok során. Mi több, tegnap olyan hír jelent meg, hogy Sebastain Cucoş visszakerül a bukaresti csendőrség élére, ahonnan tavaly éppen az augusztus 10-i tüntetés után váltották le. A hír tegnap még nem volt biztos, a Mediafax hírügynökség értesült így. A csendőrség élén való mozgások egy láncreakció következménye, amit Mihai Fifor ideiglenes belügyminiszter idézett elő, miután talán óvatosságból, leváltotta pár nappal az évfordulós tüntetés előtt a csendőrség vezetőjét. S hogy teljes legyen a kép azt is fel kell idézni, hogy Cucoş volt az, aki felvezette az Úzvölgyi temetőhöz érkező románokat, akik aztán ocsmány módon kiviselték magukat az első világháborús katonai temetőnél júniusban. Ott is voltak ultrák, akárcsak augusztus 10-én, ami megerősíti annak gyanúját, hogy az állami intézmények közreműködésével, bátorító passzivitásával került sor erőszakos cselekményekre mind Bukarestben, mind az Úzvölgyében.

Ez az értelmetlen kádertologatás nem meglepő, hiszen látjuk a kormányban, a minisztériumokban, a központi állami hivatalokban, hogy folyton ugyanazokat a személyeket cserélgetik egymás között. Szintén tegnapi hír volt és ugyanebbe a képbe illeszkedik, hogy Mircea Diacon hírhedt magyarellenes fogyasztóvédelmi felügyelő visszakerült a Kovászna megyei állami szakhatóság élére, miután visszaperelte állását. Mindez sajnos azt a képet erősíti meg, hogy Románia a következmények nélküli ország. A caracali gyilkosságok ügyében hulltak ugyan rendőrségi, miniszteri fejek, de senkit ne lepjen meg, ha egy év múlva a STS igazgatója, a prefektusok, és Ecaterina Andronescu is visszakerülnek majd posztjaikra. A román köztisztségviselők és magas rangú hivatalnokok olyanok mint valami hihetetlenül edzett túlélők, képesek a legnagyobb erkölcsi, hivatásbeli, intézményi katasztrófát is túlélni. A körülötük levő rendszer, az általuk vezetett intézmények már régen romokban hevernek, de nekik mindig sikerül kibújni alóluk és talpraesni.

Eltelt egy év, várhatóan ismét sokan utcára vonulnak. Elteltk 365 nap, a barikád mindkét oldalán ugyanazok a szereplők állnak. Mire volt jó az egy év, mi változott ez idő alatt? A körforgás intenzitása, egyéb aligha.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ