A Kolozsvári Magyar Napokra még hosszú jövő vár
Közel 300 ezren vettek részt a tizedik KMN-en
Közel 300 ezren vettek részt a tizedik KMN-en
Vissza

A Kolozsvári Magyar Napokra még hosszú jövő vár

A Kolozsvári Magyar Napokra még hosszú jövő vár – ezzel a reményteljes kijelentéssel zárta vasárnap este Gergely Balázs főszervező a tizedik KMN-t, amelynek a szervezők közleménye szerint a tíz nap során közel 300 ezer résztvevője volt. A Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének ünnepi, tizedik kiadásán több száz programmal és programhelyszínnel várták a kolozsváriakat és a kincses városba érkezőket. Több tucatnyi kiállítás, száz gyermekprogram, kisebb-nagyobb koncertek és előadások három különböző színpadon, városséták, filmvetítések, Donaton futóverseny, örömfőzés, zenével teli Bánffy-udvar – a korábbi években már megszokott programínyencségek mellett újdonságokkal is szolgáltak. Kiértékelő közleményükben a szervezők közölték a jövő évi magyar napok időpontját is, hogy a közelről és távolról érkező több százezer érdeklődő ehhez igazíthassa a 2020-as nyári terveit.

Az idei Kolozsvári Magyar Napok ismételten rekordokat döntött: a rendezvény idén – a jubileumi évfordulóra való tekintettel – 10 napig tartott és a 630 rendezvénynek közel 300 ezer résztvevője volt. A szervezők összegzései alapján így a különböző programpontokon való jelentős, szimultán részvétel az idei Magyar Napok egyik jellemzőjévé vált.

A 133 programhelyszínen zajló gazdag rendezvénysorozat gerincét a Kincses Kolozsvár Egyesület és a KMN Egyesület, valamint velük karöltve 156 partnerszervezet szervezte. Augusztus 14–25. között 25 kiállítás nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, közel 100 gyermekprogramon vehettek részt a legkisebbek, 50 különböző filmet vetítettek és közel 40 városséta várta a Kolozsvár rejtett terei és épített öröksége iránt érdeklődőket. A Magyar Állami Operaház a Kolozsvári Magyar Napok keretében indította el Gördülő Opera elnevezésű erdélyi turnéját, mely a KMN első szabadtéri operaelőadása volt. Idén sem maradtak el a színes, zenei események – közel 1000 fellépő előadó és művész közreműködésével 14 klasszikus zenei és 44 könnyűzenei koncerten vehettek részt a magyarnapozók, utóbbiak közül pedig a Neoton Família sztárjainak produkcióján vettek részt a legtöbben, szombat este hozzávetőlegesen 30 ezren voltak a legendás magyar együttes koncertjén.

A Farkas utca idén is a Kolozsvári Magyar Napok kiemelt helyszíne volt, helyet adott a kézműves vásárnak, a tematikus programsátraknak, a Múzeumok sétányának, ahol az erdélyi és magyarországi múzeumok színe-java képviseltette magát – szám szerint 15-en –, valamint a könyvvásárnak, ahol 16 kiadó ajánlotta kiadványait. Idén is a Farkas utcai templom Romkertjében kapott helyett – az Emese Park hagyományőrzőinek közreműködésével – a gyermekprogramokat kínáló középkori falu, és itt szervezték meg első alkalommal a Magyar Pásztorkutyák Napját is.

A Fogoly utca idén is Borutcává alakult, melyet a Kárpát-medence borkultúrája iránt érdeklődők tömegesen látogatták, a Bánffy-palota udvarán pedig délutántól koncertekre, az esti (főtéri) koncertek után pedig bulikra várták a résztvevőket. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán újra megszervezték az igen népszerű örömfőzést 8 csapat részvételével, valamint az immár hagyományosnak számító ökörsütést Szomor Dezső szürkemarha-tenyésztő jóvoltából.

Szombat délelőtt rajtolt a 2. KMN-Donaton futóverseny, melyre ezúttal 530 résztvevő nevezett be. A 10. Kolozsvári Magyar Napok az online térben is tömegeket szólított meg: a rendezvény közösségi oldalán (www.facebook.com/magyarnapok) található tartalmak 628 ezer személyt értek el, a KMN honlapját (www.magyarnapok.ro) pedig 53 ezer felhasználó kereste fel.
A vasárnapi főtéri záró­koncert előtt a városvezetés nevében Emil Boc, Kolozsvár polgármestere és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, valamint a szervezők nevében Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke köszönt el a résztvevőktől.

Oláh Emese beszédében rámutatott: a Kolozsvári Magyar Napok szervezői tíz évvel ezelőtt az újítók bátorságával léptek fel, terveztek és cselekedtek, mert hittek abban, hogy az álomból megvalósulhat az a csoda, melynek immár tizedik évfordulóját ünnepeljük. Az alpolgármester emlékeztetett: Kolozsvár Polgármesteri Hivatala kiemelt rendezvényként tekint a Kolozsvári Magyar Napokra, valamint megköszönte a szervezőknek egész éves munkájukat.

„Ha három szóval kellene leírnom Kolozsvárt, azok a következők lennének: tehetség, technológia és tolerancia. Fiataljaink itt szereznek tudást, melyet aztán itt is kamatoztatnak, a különböző technikai újításokkal mindennapjainkat tesszük élhetőbbé, s együtt éljük meg ezeket a napokat – a tolerancia jegyében” – mondta Emil Boc, majd hozzátette: ahhoz, hogy Kolozsvár példaértékű hellyé vált, a Kolozsvári Magyar Napok is hozzájárul, melynek megszervezéséhez gratulált a város polgármestere.
Gergely Balázs megköszönte a 130 szervezőnek és 150 önkéntesnek a munkáját, nélkülük nem jöhetett volna létre a 10. KMN. „Bízom benne, hogy a tíznapnyi tartalmas együttlét során mindenki jól szórakozott, művelődött, és a megfelelő mértékben feltöltődve nézhetünk az előttünk álló hétköznapok elé. Köszönet illeti a lelkes szervezőcsapatot, önkénteseinket, partnerszervezeteinket és támogatóinkat is. Kiemelt köszönet Magyarország kormányának, Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának, valamint az önzetlen kolozsvári vállalkozói rétegnek, amiért lehetővé tették e színes programkavalkád megszervezését. A mostani, tizedik alkalom jó lehetőséget teremtett ahhoz, hogy értékeljük a mögöttünk lévő időszakot, s úgy hiszem, e közös ünnepünkre, a Kolozsvári Magyar Napokra még hosszú jövő vár. Rendezvényünk erősíti abbéli reményünket, hogy évtizedek múlva is összegyűlnek majd utódaink ezen a téren, a Szent Mihály-templom és Mátyás király szobra előtt” – mondta Gergely Balázs.

A 10. Kolozsvári Magyar Napok eseményekre lebontott fotó- és videógalériáját, csakúgy, mint a KMN-Press által készített beszámolókat bárki megtalálhatja és elolvashatja a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint további érdekességekért felkereshető a rendezvény közösségi oldala is.
A Kolozsvári Magyar Napokra 2020-ban augusztus 17–23. között kerül sor.EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukaresti pankráció
Mutass jó példát! Segíts az ...
Virtuális térbe költözik az Ember-Állat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ