A KMN, ha tízes, az élete játék
Kolozsvári piactéren - a Magyar Állami Népi Együttes előadása
Kolozsvári piactéren - a Magyar Állami Népi Együttes előadása
Vissza

A KMN, ha tízes, az élete játék

Zsúfolásig megtelt a sétatéri színház terme a tizedik Kolozsvári Magyar Napok (KMN) ünnepélyes nyitógáláján vasárnap este.

Ünnepi beszédében a KMN megteremtőjeként számontartott Gergely Balázs főszervező elmondta: „A tízéves KMN erejét abban látom, hogy visszavettük főterünket, tereinket, mert a közösség számára olyan a tér, mint a család számára a ház, ahol össze tudunk gyűlni, töltekezni tudunk közösségünk erejével”. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke időmérő koordinátának nevezte a KMN-t, és köszönetet mondott Gergely Balázsnak és csapatának. „Kolozsvár a szabad szellem központja, amely túlélte a gyötrelmes korokat. Volt idő, amikor ebben a városban nem lehetett ilyen rendezvényt szervezni, mára természetessé vált. A KMN az itt élő két közösséget egymás felé fordítja.” – mondta Kelemen Hunor.

Szabó T. Annának Lackfi János negyvenedik születésnapjára írt versét parafrazálta felszólalásában Sándor Krisztina, három év távlatából kapcsolódva a 2016-ban elindult verslavinához: „A KMN, ha tízes, az élete játék” (az eredeti verssor: „A férfi, ha negyven, az élete játék”). Felidézte, hogy a KMN ötlete az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács berkeiben született meg, és összegezte a szombaton felavatott Dávid Ferenc szobor üzenetét: „Ha van remény és hit, akkor lesz jövő”.

Potápi Árpád János, a Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának nemzetpolitikáért felelős államtitkára a harminc évvel ezelőtti eseményeket említette, amelyek lavinaszerű történelmi mozgást indítottak el, amely Erdélyre és Romániára is hatással volt. „Kolozsvár az egész magyar nemzet kulturális fővárosa a KMN idején.” – mondta Potápi, és hozzátette: mivel a magyar országgyűlés a 2020-as évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, reméli, hogy ez a KMN-ben is tükröződni fog. „Számítunk a KMN rendezőire, a kolozsváriakra.”

Ezt követően a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának előadása következett, Kolozsvári piactéren címmel.  

Fotóriportunkat ITT megnézheti


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eső után köpönyeg
Mégsem forgott veszélyben az állam ...
Koronavírus – Újabb 698 eset, 24 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ