A KMN, ha tízes, az élete játék
Kolozsvári piactéren - a Magyar Állami Népi Együttes előadása
Kolozsvári piactéren - a Magyar Állami Népi Együttes előadása
Vissza

A KMN, ha tízes, az élete játék

Zsúfolásig megtelt a sétatéri színház terme a tizedik Kolozsvári Magyar Napok (KMN) ünnepélyes nyitógáláján vasárnap este.

Ünnepi beszédében a KMN megteremtőjeként számontartott Gergely Balázs főszervező elmondta: „A tízéves KMN erejét abban látom, hogy visszavettük főterünket, tereinket, mert a közösség számára olyan a tér, mint a család számára a ház, ahol össze tudunk gyűlni, töltekezni tudunk közösségünk erejével”. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke időmérő koordinátának nevezte a KMN-t, és köszönetet mondott Gergely Balázsnak és csapatának. „Kolozsvár a szabad szellem központja, amely túlélte a gyötrelmes korokat. Volt idő, amikor ebben a városban nem lehetett ilyen rendezvényt szervezni, mára természetessé vált. A KMN az itt élő két közösséget egymás felé fordítja.” – mondta Kelemen Hunor.

Szabó T. Annának Lackfi János negyvenedik születésnapjára írt versét parafrazálta felszólalásában Sándor Krisztina, három év távlatából kapcsolódva a 2016-ban elindult verslavinához: „A KMN, ha tízes, az élete játék” (az eredeti verssor: „A férfi, ha negyven, az élete játék”). Felidézte, hogy a KMN ötlete az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács berkeiben született meg, és összegezte a szombaton felavatott Dávid Ferenc szobor üzenetét: „Ha van remény és hit, akkor lesz jövő”.

Potápi Árpád János, a Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának nemzetpolitikáért felelős államtitkára a harminc évvel ezelőtti eseményeket említette, amelyek lavinaszerű történelmi mozgást indítottak el, amely Erdélyre és Romániára is hatással volt. „Kolozsvár az egész magyar nemzet kulturális fővárosa a KMN idején.” – mondta Potápi, és hozzátette: mivel a magyar országgyűlés a 2020-as évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, reméli, hogy ez a KMN-ben is tükröződni fog. „Számítunk a KMN rendezőire, a kolozsváriakra.”

Ezt követően a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának előadása következett, Kolozsvári piactéren címmel.  

Fotóriportunkat ITT megnézheti


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
Több mint tízezer fiatal hagyta el ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ