A képzőművészeti osztályt hagyják jóvá minden évben!
Állást foglal az Apáczai-líceum szülői bizottsága
Állást foglal az Apáczai-líceum szülői bizottsága
Vissza

A képzőművészeti osztályt hagyják jóvá minden évben!

Nyilatkozatban foglal állást az Apáczai-líceum szülői bizottsága az októberben megszüntetett képzőművészeti ötödik osztály ügye kapcsán, és támogatásáról biztosítja a felszámolt osztály diákjainak szüleit, akik a tanfelügyelőséget feljelentették a diszkriminációellenes tanácsnál.

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum szülői bizottsága értesült arról, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál jelentette fel a Kolozs Megyei Tanfelügyelőséget az a 26 szülő, akinek ötödikes gyerekei a megszüntetett képzőművészeti osztályba jártak iskolánkban. Az egyesület ezúton szeretné ezen szülőtársakat maximális támogatásáról biztosítani és aláhúzni, hogy osztja véleményüket, mely szerint hátrányos megkülönböztetés és jogsértés érte őket.

Ugyanakkor nyomatékosan elítéljük azt a módot, ahogyan a tanfelügyelőség eljárt, főleg annak ismeretében, hogy a 2016-17-es tanév előtt kérvényeztek és hagytak jóvá a kolozsvári Romulus Ladea Képzőművészeti Líceumban két 5. osztályt 17 és 18 tanulóval, valamint az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt 12 tanulóval. Kérdezzük: ha a román iskolák esetében nyilván működött a méltányosság elve, és belátták, hogy ezekre a speciális osztályokra akkor is szükség van, ha a létszám alacsonyabb, akkor a mi képzőművészeti osztályunk esetében ez miért nem lehetett döntő érv?

Mint azt a közvélemény is tudja, iskolánk életében megkerülhetetlen szerepe van ezeknek az osztályoknak, amelyek 2001 óta számos kiállításon, versenyen, táborban és tematikus programon bizonyították létjogosultságukat és azt, hogy milyen fontos a művészeti oktatás közösségünk fiatal humánértelmiségi rétegének nevelésében. Ennek tudatában cinikusnak érezzük azt a javaslatot, hogy a művészeti oktatást választó gyerekeket vigyék a szülők a román iskolák ilyen jellegű tagozatára. Az anyanyelvi oktatáshoz ezeknek a gyerekeknek alkotmányos joga van, tehát úgy gondoljuk, minden indok és érv adott volt ahhoz, hogy iskolánkban továbbra is létezhessen képzőművészeti osztály, amely ilyenként eddig is nemcsak a megyében, de a tágabb régióban is egyedüliként működött.

Úgy gondoljuk, ezen osztály engedélyezésének soha nem kellene más iskolákban indítandó osztályok számától függenie, hiszen más művészeti líceumok IV. vagy V. osztályainak jóváhagyása sem függ a többi iskolában indítandó osztályok számától. A fentiek alapján kérjük, hogy az iskola vezetősége által igényelt képzőművészeti osztályok indítását az illetékes hatóságok minden évben hagyják jóvá.

Végül, de nem utolsósorban szeretnénk rámutatni, hogy az érintett gyerekek és szüleik az osztály engedélyezése körüli bonyodalmak során komoly érzelmi megrázkódtatást szenvedtek. Kérjük, hogy az elkövetkezőkben az illetékes hatóságok vegyék figyelembe e probléma fontosságát, és tartsák szem előtt, hogy nem számokról, hanem fiatal emberi sorsokról, a gyerekek jövőjéről döntenek.

Az Apáczai-líceum szülői közössége ezúton szeretné megköszönni mindazon civil szervezet támogatását, amelyek a kolozsvári magyar nyelvű képzőművészeti nevelés érdekében állásfoglalást tettek közzé.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: egyre többen akarják ...
Kudarc részsikerekkel
Online koncert és előadás a magyar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ