A Kastély Erdélyben Konferencián mutatják be Erdély első interaktív dokumentumfilmjét
Vissza

A Kastély Erdélyben Konferencián mutatják be Erdély első interaktív dokumentumfilmjét

Kolozsváron mutatja be a PONT Csoport az első erdélyi interaktív webdokumentumfilmet pénteken, november 29-én a Kastély Erdélyben Konferencián. A Felméri Cecília által rendezett History is Our Story főszereplői az erdélyi kastélyok. A Kastély Erdélyben projekt részeként készült interaktív film tulajdonosokkal és üzemeltetőkkel készített interjúk, bejárható 3D terek, hanganyagok, szöveges leírások, fotók és dokumentumok segítségével járja körül az erdélyi kastélyok komplex témakörét.

Az erdélyi kastélyok, többségükben A és B kategóriás műemlékként helyi és országos jelentőséggel bírnak, ennek ellenére a közösség viszonyulása ezekhez az épületekhez sokféle. A kastély, amely egykoron a település és a környezetének meghatározó eleme volt, ma néhány példától eltekintve nem került vissza a mindennapi élet körforgásába, sokszor nem találta meg az adott környezetben és közösségben ideális funkciót. A romlás sok esetben olyan mértéket öltött, hogy sürgős lépésekre van szükség, ha bármit is szeretnénk utána vele kezdeni.

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy revitalizálunk egy kastélyt, új funkciót adunk neki, visszakapcsoljuk a kulturális, turisztikai, gazdasági körforgásba? Milyen kihívásokat és milyen lehetőségeket jelent ma Romániában kastélytulajdonosnak lenni? A Kastély Erdélyben konferencián, valamint a History is Our Story című interaktív webdokumentumfilmben is megközelítik ezeket a kérdéseket. A meghívott szakértők segítségével körbejárják, hogy kiknek kell együttműködniük egy kastély életre keltéséhez, és hogy egyáltalán miért fontosak maguk a kastélyok és a kúriák Erdélyben. Beszélnek az erdélyi kastélyok komplex témaköréről, és bemutatnak jó példákat is olyan konkrét esetekre, amelyek igazolják, hogy kell és lehet kezdeni valamit ezzel a fontos örökséggel.

A konferencia november 29-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának konferenciatermében (Tordai út, 4. sz.). A részvétel ingyenes, a részvételi szándékot kérik egy ingyenes jegy kiváltásával jelezni az eventbrite.com oldalon

A részletes program elérhető a Kastély Erdélyben konferencia Facebook eseménynél..


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ