A hongkongi kormányzó szerint nem nyomják el az ellenzéki sajtót Hongkongban
Rendre megszűntek az ellenzéki sajtóorgánumok
Rendre megszűntek az ellenzéki sajtóorgánumok
Vissza

A hongkongi kormányzó szerint nem nyomják el az ellenzéki sajtót Hongkongban

Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint Hongkongban elnyomják "az ellenzék felé hajló sajtót" - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap, egy nappal azután, hogy egy újabb ellenzéki sajtóorgánum szüntette be tevékenységét a városban munkatársai őrizetbe vételét követően.

A Stand News című, hongkongi ellenzéki körökben népszerű hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztőjét, valamint további, a portálhoz köthető embereket felforgató anyagok kiadásának gyanújával szerdán vette őrizetbe a hongkongi rendőrség nemzetbiztonsági részlege. A portál a nagyszabású rendőrségi akciót követően - melynek részeként a Stand News székhelyét is átkutatták, - elbocsátotta munkatársait és befejezte működését. A hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztője ellen csütörtökön már vádat is emeltek felforgatás miatt.
    Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren közzétett bejegyzésében arra szólította fel a hongkongi hatóságokat, hogy engedjék szabadon az "igazságtalanul őrizetbe vett" embereket, és aggodalmát fejezte ki a Stand News megszűnése miatt.
    Lam azonban úgy vélekedett "egyes nyugati kormányzatok és sajtóorgánumok a hongkongi törvények és a bizonyítékok ismerete híján jutottak egy bizonyos végkövetkeztetésre". A hongkongi kormányzó szerint azok, akik a hongkongi hatóságokat a sajtó elnyomásával vádolják, "lábbal tapossák a jogállamiságot". Hangsúlyozta: az újságírók nem állhatnak a törvények felett.
    A SCMP rámutatott: Carrie Lam többszöri kérdésre sem adott választ arra, hogy pontosan mi minősül felforgató tartalomnak. A kérdés elől azzal tért ki, hogy az újságíróknak maguktól kell tisztában lenniük ezzel.
    A Stand News idén a második, hongkongi ellenzéki körökben népszerű helyi sajtótermék, amely rendőrségi akciót követően szűnt meg. Hasonló sorsra jutott a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Daily is, melynek megszűnését követően a Stand News vált a hongkongi ellenzék egyik utolsó, nyíltan demokráciapárti sajtóorgánumává.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ