A Györgyfalvi negyedben lesz a Sürgősségi Gyermekkórház
Vissza

A Györgyfalvi negyedben lesz a Sürgősségi Gyermekkórház

Megvan az egy épületbe központosuló jövendőbeli Kolozsvári Regionális Sürgősségi Gyermekkórház kijelölt helyszíne. A több éve tartó vajúdás megoldásának hírét jelentette be tegnap a sajtónak Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, kiemelve, hogy a beruházás teljes költségét a megyei önkormányzat költségvetéséből fogják fedezni, de élvezi a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal támogatását is, amely a telket bérmentesen bocsátja ennek a közügynek a rendelkezésére. A jelenlegi ingatlan-feltagozottság régóta megérett az alapos korszerűsítésre, és nehézkesen biztosítja a betegellátást, a részlegek közötti együttműködést. Ami azért is hátrányos, mert a gyógyászati szolgáltatásokat igénybe vevő betegek hatvan százaléka vidékről, más megyék területeiről érkezik Kolozsvárra.

A helyszínről hosszas elemzés és válogatás után döntöttek az illetékesek: a Szopori és a Borháncs utcák közötti területen, a kolozsvári önkormányzat ingyenes felajánlásából megszerzett terület felel meg leginkább a szakmai, ellátási és közlekedési elvárásoknak. A gyermekkórház jelenleg szétszórva a város területén 9 helyen 14 épületben 2 részlegben, 11 szekcióval, dialízis-állomással működik. A város területén a részlegek közötti átlagos távolság négy kilométer. Az egyes kórházi egységek befogadó kapacitása: 1-es sz. gyermekklinika – 75; genetikai gyógyászat – 15; sebészet és ortopédia – 50; intenzív terápia – 30; orr-fül-gégészet – 15; 2-es sz. gyermekklinika – 86; nefrológia – 25; korai neonatológia – 25; ideggyógyászat – 35; pszichológia – 30; tüdőgyógyászat – 25; táplálkozásgyógyászat – 25.

A beutaltak 60 százaléka más megyékből érkezik, ezért az új épület regionális kórházként fogja majd egybe valamennyi részleget. Összesen 700 ággyal (220-szal többel, mint jelenleg), a legkorszerűbb felszereléssel, 7 hektárnyi zöldövezettel, sürgősségi fogadóegységgel, a környék két terelőútjával kapcsolatot teremtő bekötőutakkal, helikopternek leszálló platformmal, más szóba került helyszínekhez képest a legjobb megközelíthetőségi lehetőségekkel rendelkezik majd az új kórház. A Borháncs utca négysávossá bővítése már aktuális téma, és az új egészségügyi központ maga után fogja vonni az egész környék fejlődését.

Alin Tişe szerint a beruházást a licit nyertesével való szerződés megkötése után két év alatt tető alá lehet hozni. Hamarosan elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, 2019 végéig meglesz az összes engedély, és remélhetőleg a versenypályázatot is meghirdetik. Az önkormányzati elnök, laikusként, a teljes kiadást 8–10 millió euróra becsüli, amit a Kolozs Megyei Tanács költségvetéséből és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ingyenes telek-felajánlásából fedeznek. A Városháza különben már dolgozik a körzeti városrendészeti terven (PUZ). Az európai uniós támogatás ebben az esetben nagyon csekély mértékben esélyes, és sok időveszteséggel járna, márpedig égetően fontos, sürgős célkitűzésről van szó – hangzott el a sajtóértekezleten.

A gyermekkórház mostani épületeinek sorsáról még nem határoztak. A megyei tanács legközelebbi, vagy márciusban megtartandó rendkívüli ülésén a tanácsosok hivatalosan határoznak a beruházás ügyében. Az biztos, hogy a kiválasztott helyszínnel minden érintett hatóság és szakbizottság egyetért – mondta az elnök.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bundesliga: ötgólos különbségek az élen ...
Bruce McLaren autóversenyző, ...
Találkozások Máriával

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?