A gyermekmunka problémáját érintő drámát indít Irán az Oscar-díjért
Vissza

A gyermekmunka problémáját érintő drámát indít Irán az Oscar-díjért

A társadalmi egyenlőtlenséggel, a gyermekmunkával, valamint az iráni iskolarendszer gyengeségeivel foglalkozó Khorshid című drámát nevezi Irán a legjobb nemzetközi film kategóriájában a 2021-es Oscar-díjra. A közel-keleti ország hatodszorra indít Madzsid Madzsidi által rendezett filmet a rangos elismerésért.

Az angolul Sun Children címen futó produkció világpremierjének a szeptemberben megrendezett 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál adott otthont, ahol a film főszereplője, Ruhollah Zamani a legjobb fiatal színésznek járó elismerést, míg Madzsidi a Lanterna Magica-díjat nyerte el.

A történet olyan gyerekről szól, akik keményen dolgoznak a túlélésért, családjaik támogatásáért pedig kisebb munkákat vállalnak el és piti bűncselekményekbe keverednek a gyors pénzszerzés érdekében. Egyikük megbízást kap egy eldugott kincs felkutatására, ám ahhoz, hogy hozzáférjenek a kincshez vezető alagúthoz, a gyerekeknek muszáj beiratkozniuk egy helyi iskolába. A filmet nagyrészt Iránban forgatták amatőr gyerekszínészekkel.

Irán rendszeresen nevez alkotásokat az Oscar-díjra: Aszhar Farhadi két filmje, a Nader és Simin - Egy elválás története, valamint Az ügyfél el is hozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot, Madzsidi 1998-as drámája, A mennyország gyermekei pedig eljutott az Oscar-jelölésig. Az amerikai filmakadémia 2021. március 15-én jelenti be az Oscar-jelölteket, a járvány miatt pedig a díjátadó gálát április 25-re halasztották.

(Borítóképen a film két szereplője, Shamila Shirzad és Roohollah Zamani. Fotó: imdb.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Keddtől lehet igényelni a harmadik ...
Hahahalep!
Koronavírus – Kolozs megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ