A filozófiai mese, amely bejárta az egész világot
Hetvenöt éves A kis herceg
Hetvenöt éves A kis herceg
Vissza

A filozófiai mese, amely bejárta az egész világot

Hetvenöt éve jelent meg először Franciaországban Antoine de Saint-Exupéry kultikus könyve, A kis herceg. A franciák az évfordulót hivatalos, jubileumi bélyeg kiadásával ünneplik – írja a Könyves Magazin.

A kis herceg angolul és franciául először az Egyesült Államokban jelent meg 1943 áprilisában, a franciaországi kiadásra azonban csak a második világháború után került sor, mivel a Vichy-rezsim tiltotta a megjelenését. A Gallimard Kiadó végül 1946-ban, posztumusz adta ki a leghíresebb francia nyelven íródott könyvet, ennek a 75. évfordulóját ünneplik most Franciaországban.

A kis herceg minden idők egyik legnépszerűbb könyve: eddig több mint 300 nyelven és dialektusban jelent meg, még braille, latin, arameus és otomí indián változatban is létezik. Szerepel a világ 50 legolvasottabb könyvének listáján, világszerte több mint 140 millió példányt adtak el belőle. Számos adaptáció is készült a könyvből, többek között hangos könyv, film, balett és musical is. 

Igazi brand lett, 1993-ban még egy aszteroidát is a könyvben szereplő A-612 kisbolygó után neveztek el. Persze, Antoine de Saint-Exupéry világában nem ezek az igazán fontos dolgok, sőt: „A fölnőttek (...) szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: »Milyen a hangja? Mik a kedves játékai? Szokott-e lepkét gyűjteni?« Ehelyett azt tudakolják: »Hány éves? Hány testvére van? Hány kiló? Mennyi jövedelme van a papájának?« És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik.” – olvasható a világhírű regényben.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ