A Facebook sorsa Európában
Vissza

A Facebook sorsa Európában

Sok mendemonda kering a Facebook és az Instagram teljes megszüntetéséről Európában. Megnyugtatjuk olvasóinkat: az uralkodó médiaplatformok még egy jó darabig szerves részét fogják képezni életünknek. "Egyáltalán nem kívánunk és nem is tervezzük, hogy kivonulunk Európából”, idézzük a Meta szóvivőjét.

A Meta Platforms Inc. ismét azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a Facebookot és az Instagramot Európából, ha nem tudja továbbítani a felhasználói adatokat az Egyesült Államokba.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai hónapok óta tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államokkal arról, hogy felváltják a transzatlanti adattovábbítási paktumot, amelyre több ezer vállalat támaszkodott, de amelyet az Európai Unió Bírósága 2020-ban megsemmisített attól tartva, hogy a polgárok adatai nem maradnak biztonságban, ha egyszer az Egyesült Államokba szállítják őket.

A Meta február 2-án közzétett éves jelentésében azt írta, ha nem támaszkodhatna új vagy meglévő megállapodásokra - például az úgynevezett szabványos szerződéses záradékokra - az adatok áthelyezéséhez, akkor "valószínűleg nem tudná kínálni számos legjelentősebb termékét és szolgáltatását, köztük a Facebookot és az Instagramot Európában"- olvasható az euronews online oldalán.

A Meta már az előző éves jelentésében is figyelmeztetett arra, hogy ha nem használhat standard szerződéses záradékokat, akkor "képtelen lesz működtetni" üzleti tevékenységének egyes részeit Európában, egyértelműen utalva a két legfontosabb közösségi médiaplatformjára.

"Egyáltalán nem kívánunk és nem is tervezzük, hogy kivonulunk Európából, de az egyszerű valóság az, hogy a Meta és sok más vállalkozás, szervezet és szolgáltatás az EU és az USA közötti adatátvitelre támaszkodik a globális szolgáltatások működtetése érdekében" - mondta a Meta szóvivője egy e-mailben küldött nyilatkozatában.

A részvények csütörtökön 26%-os zuhanást szenvedtek el a Facebook kilátásaival kapcsolatos félelmek miatt, ez is rávilágít a közösségi médiavállalat és a törvényhozók közötti, a felhasználói adatok tulajdonjogával kapcsolatos növekvő feszültségre.

Az Európai Bizottság közölte, hogy az adattovábbítási tárgyalások Washingtonnal intenzívebbé váltak, de ezek "időt vesznek igénybe, tekintettel a megvitatott kérdések összetettségére is, valamint arra, hogy egyensúlyt kell teremteni a magánélet és a nemzetbiztonság között" - írta a Bloombergnek adott hétfői nyilatkozatában a bizottság szóvivője.

"Csak egy olyan megállapodás, amely teljes mértékben megfelel az uniós bíróság által meghatározott követelményeknek, biztosíthatja az érdekeltek által az Atlanti-óceán mindkét oldalán elvárt stabilitást és jogbiztonságot" - tette hozzá a szóvivő.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Az olasz kísérlet
  Az olasz kísérlet
 • A krími példa
  A krími példa
 • Mire jó a háború?
  Mire jó a háború?
 • Iohannis az Egyesült Államokban
  Iohannis az Egyesült Államokban
 • De...
  De...
 • Hány danos a Dan?
  Hány danos a Dan?
 • Elmaradt tengeri apokalipszis
  Elmaradt tengeri apokalipszis
 • Elbúcsúzó szép köszönet
  Elbúcsúzó szép köszönet
 • Véndiák találkozók
  Véndiák találkozók

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ